| Avtor:

Patrik Sukič – dijak in vrhunski športnik z jasnimi cilji

16-letni Patrik Sukič iz Šalamencev se je pri sedmih letih odločil, da bo začel trenirati namizni tenis. Najprej je obiskoval začetni tečaj na Osnovni šoli Puconci, potem pa se je po nasvetu trenerja odločil, da začne z resnejšimi treningi v puconskem namiznoteniškem klubu. Od takrat se od namiznega tenisa ni mogel več ločiti. Sprva je treniral enkrat ali dvakrat tedensko, potem pa je število treningov močno naraslo vse do današnjih devetih treningov tedensko, kar pomeni, da večino svojega časa posveti temu športu. Kot dijak športnega oddelka murskosoboške gimnazije pravi, da so tako sošolci kot učitelji razumevajoči in da so mu vedno v pomoč. 

Prvi uspehi so mu omogočili finančno podporo

Ko se je pred šestimi leti udeležil evropskega prvenstva v namiznem tenisu za mlade v Franciji in osvojil 5. mesto, je dobil nemškega sponzorja, ki ga financira in mu pošilja opremo, Namiznoteniški klub Kema Puconci pa mu krije stroške prenočišč na tekmovanjih. Od takrat naprej se ga v Evropi drži sloves odličnega igralca in Patriku je zato pomembno samo trdo delo in prepoznavnost v evropskem merilu. Svoje jasno začrtane cilje pa je opisal takole: »Nikoli mi ni bil cilj zmagovati kot kadet ali mladinec. Moj cilj je bil in je še vedno, biti dober član, se uvrstiti na olimpijske igre in dosegati najvišje rezultate.«

Seveda pa brez podpore staršev in celotne družine ne bi uspel, saj ga vsak dan vozijo na trening v Puconce. Ravno letos pa je Patrik izgubil svojega velikega podpornika in prijatelja, s katerim je na začetku svoje kariere treniral v domači garaži – očeta, na katerega bo spomin ohranjal pokal osvojen ob dnevu njegove smrti (na sliki).

Zaradi svoje skromnosti o svojih uspehih Patrik noče veliko govoriti. Državni prvak je bil že pri kadetih, odkar svoja državna odličja niza kar po vrsti. Letos je na 21. državnem namiznoteniškem prvenstvu mlajših članov v Cerknici med 179. igralci postal državni prvak in tako nasledil Jana Žibrata, ki je ta naslov usvojil trikrat. Letošnjo namiznoteniško sezono je na Masters turnirju v Hrastniku prav tako zaključil z zmago. Patrik je izpostavil zgodovinski uspeh slovenskih namiznoteniških kadetov, odlično ekipno 6. mesto na evropskem prvenstvu, ki je potekalo lani v ruskem Kazanu.

Občina Puconci in namizni tenis

Patrik pravi, da se ta šport v Sloveniji dejansko ne razvija, še posebej, če primerjamo razmere v Avstriji, Nemčiji ali Franciji, da ne govorimo o Kitajski, kjer je namizni tenis glaven šport. Glavni vzroki za nerazvitost so po Patrikovem mnenju predvsem nezainteresiranost medijev in s tem širše javnosti, hkrati pa to vpliva na slabo sponzoriranje in ostalo financiranje tega športa, tudi na občinski in državni ravni. Pogojev za treninge, ki bi omogočali vrhunske rezultate, torej ni.

Občina ga sicer opazi, saj je prejel priznanja tudi z njihove strani, vendar se daje veliko več prednosti ostalim športom, kjer pa ni takih rezultatov kot so v namiznem tenisu. Verjetno pa k sedanjemu stanju prispeva tudi vodstvo samega Namiznoteniškega kluba Kema Puconci, kjer mnogokrat ostane vse le pri obljubah. Ravno zaradi tega Patrik razmišlja, ali bo s klubom sploh podpisal pogodbo za novo sezono. Kar pa v občini najbolj pogreša, je prav gotovo dvorana za namizni tenis, ki bi mu omogočala boljše pogoje za trening in boljše usklajevanje treningov s šolskimi obveznostmi.

Pogled v prihodnost

»Moj cilj je uspešno zaključiti gimnazijo, nato pa igrati nekje v tujini, najraje v Avstriji ali Nemčiji, hkrati pa tam študirati,« o svojih ciljih pogumno razmišlja Patrik. V tujino ga vabijo predvsem izredno dobri pogoji za treniranje in napredovanje v tem športu.

Trenutno potekajo priprave na evropsko prvenstvo na Dunaju, kamor bo Patrik skupaj s slovensko reprezentanco odpotoval 13. julija. Pravi, da tam potekajo tekme za tekmo, po tri na dan, kar pomeni, da bo zelo naporno. Reprezentanca se vrača domov 24. julija.

Kljub velikim ambicijam in želji po vrhunskih rezultatih se Patrik najbolje počuti na pripravah, kjer dvakrat dnevno opravi trening, nato pa je prost. Z razliko od tekem, so ti treningi sproščeni in brez treme. »Na tekmah se od igralca pričakuje veliko,« še dodaja.

Nasveti bodočim igralcem namiznega tenisa

»Namizni tenis je izredno naporen šport, saj mora ob vseh napornih treningih še veliko storiti igralec sam, predvsem za kondicijo in moč nog. Igralec mora sebe dobro obvladati, biti okreten in odziven – k temu pripomore tudi manjša teža tekmovalca. Za doseganje vrhunskih rezultatov je treba vložiti ogromno truda,« pove Patrik v svojem tekmovalnem duhu. Po njegovem mnenju pa je potrebno, tako kot za vsako stvar, še nekaj talenta, ki lahko skupaj s trdim delom pripelje igralca do lepih rezultatov.

Foto: Dejan Šinko