| Avtor:

PGD Predanovci

Članstvo PGD Predanovci v letu 2012

PGD Predanovci je bilo ustanovljeno leta 1892, predvsem z namenom zaščite in reševanja lastnega in tujega premoženja pred ognjem in ostalimi naravnimi nesrečami. Že v daljni preteklosti so se naši predniki zavedali, da je delo lahko uspešno in produktivno le, kadar se združi več moči in stakne več glav.

Temu načelu so sledili vsa leta svojega delovanja, zato so v svoje vrste vabili tako staro kot mlado in iz začetnih 9 članov še istega leta prešli na 31 članov. Danes PGD Predanovci šteje 103 člane, od tega je 57 prostovoljnih gasilcev, 21 je podpornih članov, 11 pripravnikov, 9 veteranov in 5 mladincev.

Društvo se je na svoji poti soočalo s številnimi težavami. Ob ustanovitvi predvsem z nenaklonjenostjo oblasti in pomanjkanjem ustreznega prostora, med 2. svetovno vojno z uničenjem gradiva in gasilskega doma, v začetku 70-ih let pa s kadrovskimi težavami.  Člani društva so uspešno premagovali prav vse ovire, s katerimi so se srečevali na svoji poti. Dokaz, da je temu res tako, je dejstvo, da smo v letošnjem letu praznovali 120 let uspešnega delovanja društva.

Dandanes društvo razpolaga s sodobno zaščitno in reševalno opremo, shranjeno v obnovljenih prostorih gasilskega doma.  Je tudi pomembno središče družabnega življenja.

Člani PGD Predanovci

Tekmovanj se za enkrat udeležuje le  enota članov,  se pa trudimo ustanoviti in oblikovati tudi enoto članic, pionirjev in veteranov.

Z mladino smo se v preteklih letih udeleževali kvizov gasilske mladine in dosegali odlične rezultate. Najboljšo uvrstitev smo dosegli leta 2006, in sicer 3. mesto na državnem kvizu gasilske mladine v Dravogradu.

Ekipe PGD Predanovci na kvizu gasilske mladine leta 2005

K temu, da je društvo postalo to, kar je, in na kar smo ponosni, so bistveno pripomogla vsa dosedanja vodstva, ki so uspešno krmarila v bolj ali manj burnih razmerah. Funkcijo predsednika trenutno opravlja Štefan Sočič, funkcijo poveljnika pa Leon Borovnjak.

PGD Predanovci je društvo, ki je lahko na svojo prehojeno pot zagotovo ponosno. V bodoče si tako želimo čim manj intervencij, čim boljše rezultate na tekmovanjih in predvsem še vrsto let uspešnega delovanja.

Prispevek: Nina Škerlak
Foto: Arhiv PGD Predanovci