| Avtor:

Plaz ogroža hišo, družina se morala izseliti

KOVAČEVCI – Da smo proti naravi nemočni, dokazuje plaz v Kovačevcih, ki ogroža hišo. Družina Kerec se je zaradi varnosti morala izseliti iz hiše. Streho nad glavo je mama Matilda, skupaj s sinom Jožetom poiskala pri hčerki Zdenki in njeni družini v Bodoncih, babica Jolanka pa v Murski Soboti pri vnukinji Danici in njeni družini.

Plaz ogroža hišo, družina se morala izselitiV Kovačevcih je plaz odnesel tudi cesto. Tu sta še dve stanovanjski hiši, ki nimata več dostopa do hiše. »Tako, da imamo dve škodi hkrati, in sicer sanacija samega plazu ter problem varnosti prebivalcev te hiše, ki jo ogroža plaz,« pravi predsednik vaške skupnosti Kovačevci Daniel Sukič.

»Zunaj smo prekapali cesto, da je lahko voda odtekala stran. Dopoldan je šla zemlja meter od ceste. Naslednje jutro pa je zdrsnila cela cesta,« pojasnjuje Jože Kerec, član družine, ki se je morala izseliti. Cesto in območje so zavarovali. Plaz se je začel sprožati v četrtek zjutraj. Celotna količina vode, ki se je nabirala zgoraj na površini ni imela kam teči. »V bližini je bila zamašena tudi ena cev. Voda je ves čas zamakala, vmes je tudi deževalo. Pod cesto je gramoz, vsa voda pa pride do ceste. Ker ni bilo nobenega kanala, je voda spodaj predrla ven in sprožila plaz,« opisuje Sukič.

Na licu mesta je bil tudi župan, ki je aktiviral civilno zaščito in ostale pristojne službe. »Poklical sem tudi domačine in gasilce PGD Kovačevci. Naredili smo vse, kar je v naši moči. Mislili smo, da bomo lahko kaj sami uredili, ampak nastala škoda je tako velika, da verjetno niti občina ne bo mogla sama urediti to in bo morala ukrepati tudi država,« pojasnjuje Sukič.

Na pomoč so družini Kerec priskočili sosedje, vaška skupnost in vaščani. Na pomoč so se obrnili na občino, odgovor države in povrnitev sanacijskih stroškov pa še čakajo.

Plaz ogroža hišo, družina se morala izselitiKonkretna sanacija plazu spomladi, družina živi pri sorodnikih

»V konkretnem primeru plazu v Kovačevcih, smo odstranili zemljo, ki je neposredno ogrožala hišo in vodo speljali mimo plazu. Ker je odneslo tudi cesto, bo dostop do hiše začasno onemogočen z avtomobili. Konkretna sanacija plazu se bo začela komaj spomladi,« pojasnjuje župan Občine Grad Daniel Kalamar.

Ker je plaz ogrožal nizkonapetostno omrežje (NNO), so delavci Elektra Maribor preventivno odpeli samonosni kabel na nosilnem drogu, ki je bil že močno nagnjen. Pozneje ga je pa plaz v celoti odnesel in se je v celoti podrl. Ustrezno rešitev trase NNO še iščejo.

Župan in policisti so pregledali notranjost hiše in ugotovili, da v njej bivanje več ni varno. V hiši na stenah so vidne številne razpoke. V kleti pa so luže vode.

Po 62. členu je država in občina dolžna v skladu z zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami zagotoviti zatočišče in nujno oskrbo prebivalcem, ki so zaradi naravne ali druge nesreče ostali brez doma ter sredstev za preživljanje in ki se zaradi ogroženosti zadržujejo zunaj svojega prebivališča. »Družina stanuje zaenkrat pri sorodnikih, po pregledu strokovnjaka gradbene stroke pa se bo odločilo, kako naprej,« dodaja Kalamar. »S sinom začasno živiva pri hčerki Zdenki, babica pri hčerki Danici, dokler nam ne najdejo začasnega stanovanja,« pojasnjuje mama Matilda.

Dosti večje škode, kot je zdaj, ne more biti. »Že zdaj je velika obsežnost. Če se bo plaz približal k hiši, ampak tako velike gmote tukaj niti več ni, je dogovorjeno z občino in vsemi, da se takoj pokliče na pomoč bagerje in tovornjake, da bodo takoj vozili zemljo stran kot prvič,« pravi Sukič.

V Občini Grad do sedaj dva prijavljena zdrsa zemlje

Do sedaj imajo v Občini Grad prijavljena dva zdrsa zemlje, verjetno pa jih je še več, kajti snežna odeja se še ni v celoti stopila in se vsi, posebej na kmetijskih zemljiščih, še ne vidijo. V glavnem prijavljajo občani zdrse zemlje, ki ogrožajo javno infrastrukturo in hiše. Za te namene so zagotovljena sredstva v proračunu v oblili proračunske rezerve, ki mora znašati najmanj en odstotek proračuna. Plazove, ki ogrožajo ceste ali hiše v tem trenutku lahko samo začasno sanirajo z ureditvijo odvodnjavanja in pa z odvozom zemlje. Po izsušitvi zemljišče pregleda geolog, ki določi način sanacije.

Foto: J. V., M. B.

no images were found