| Avtor:

Podelitev nagrad za naj fotografijo in odprtje razstave

V petek, 7. junija 2o13, so v Javnem zavodu Krajinski park Goričko v okviru praznovanja desete obletnice ustanovitve parka, podelili priznanja za najboljšo fotografijo Goričkega. To je bil že peti fotografski natečaj z motivom “Goričko 2013 – 10 let Krajinskega parka Goričko”, kjer so za naj fotografijo tekmovali ljubitelji kot tudi profesionalci.

Razdeljeni so bili v dve kategoriji. V prvi kategoriji so tekmovali učenci osnovnih šol, v drugi pa mladostniki in odrasli. Vsem je bil pogoj, da so morali narediti fotografijo na območju Goričkega, stara ni smela biti več kot deset let in je bila povezana s kulturno krajino.

Podelitev nagrad za naj fotografijo in odprtje razstavePo oddanih fotografijah je sledilo ocenjevanje. Fotografije so ocenjevali Tomo Jeseničnik, ki je strokovnjak za razumevanje svetlobe, poznavanja njenih lastnosti in številnih obrazov v fotografiji, Petra Draškovič, biologinja, ki svoj prosti čas nameni fotografiji in naravi ter Silva Nemeš, ljubiteljska fotografinja. Za zmagovalno fotografijo v kategoriji osnovnošolcev so izbrali fotografijo Klopotec, ki jo je posnel Uroš Podlesek. Povedal je, da je fotografiral pred bližajočo se nevihto, ki se pa kasneje ni razbesnela. V kategoriji mladostnikov in odraslih je zmagal Dejan Rocner s fotografijo Prebujanje goričke vasi. Ob tem je povedal, da si je v naprej ogledal lokacijo posnetka, elementov v kulturni krajini in da je zelo vesel za zmago.

Osnovnošolci so morali v objektiv ujeti naravno in kulturno krajino z življenjskimi prostori kot so travniki, njive, gozdovi, sadovnjaki …, življenjske pestrosti (živali, rastline, glive), posledično pa so lahko bili na fotografiji tudi ljudje, če je bila njihova aktivnost povezana z naravo. S praktičnimi nagradami je bilo nagrajenih prvih osem fotografov, ki so v objektiv ujeli najboljše trenutke. To so:

1. Uroš Podlesek: Klopotec

2. Klara Časar: Modri svet

3. Nina Godina: Kapljice na polju

4. Zoja Tot: V morju modrine

5. Blaž Forjanič: Simfonija kapljic

6. Veronika Jakopič: Polja

7. Katja Krenos: Majhna na Velikem otoku

8. Saška Gaal: Maneken na roži

Podelitev nagrad za naj fotografijo in odprtje razstavePri odraslih je bila tema natečaja tipična kulturna krajina Goričkega z značilnimi kulturnimi in arhitekturnimi vzorci, ki gradijo prepoznavnost Goričkega, spremembe Goričke krajine skozi obdobje desetih let, posledično pa so na fotografiji lahko bili ljudje, če je bila njihova aktivnost povezana z naravo. S praktičnimi nagradami je bilo nagrajenih sedem fotografov z najboljšimi fotografijami:

1. Dejan Rocner: Prebujanje goričke vasi

2. Luka Veren: Zimsko jutro na Kugli

3. Bojan Sobočan: Dobro jutro Goričko

4. Nataša Kos: Ob poti

5. Štefan Županek: Sončna njiva

6. Ana Celec: Gorička panorama

7. Tadej Lainšček: Pot med  njive

Vsi, ki bi si radi ogledali nagrajene fotografijo, ste vabljeni na grad Grad, kjer so skupaj s podelitvijo odprli tudi razstavo fotografij. Razstavljenih je 40 najboljših fotografij. Te bodo razstavljene vse do 30. novembra 2013.

Prispevek in foto: Robi Gjergjek

no images were found