| Avtor:

Pohod trej kralof na Pouti po dolaj pa bregaj

BUDINCI – Člani Kulturno umetniškega društva Budinci, Občina Šalovci in porabsko Kulturno turistično društvo Andovci so v nedeljo, 4. januarja, pripravili že tradicionalni zimski pohod »trej kralof na Pouti po dolaj pa bregaj«.

Pohod Budinci 2015 (6)Okrog 230 pohodnikov se je ob 10. uri podalo izpred vaško-gasilskega doma v Budincih na približno 12 kilometrov dolg pohod, ki jih je vodil skozi gozd ob mejnih kamnih, kjer je nekoč stala železna zavesa na meji z Madžarsko. Prva točka, ki so si jo ogledali, je bil mejni kamen, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije, naprej pa jih je pot vodila do mesta, kjer je nekoč bila stražnica v Budincih. Tam je sledilo prvo okrepčilo, domače ljudske pevke pa so poskrbele za prijetnejše vzdušje.

Po krajšem okrepčilu so se pohodniki podali skozi gozd do porabske domačije ob Malem Triglavu v Andovcih, kjer so jih pogostili tudi domačini Andovčani. Po postanku, kjer so si pohodniki nabrali novih moči, so se podali na pot proti Budincem. Še preden so se vrnili pred vaško-gasilski dom, kjer jih je pričakala topla malica in sprostitev ob poslušanju domačega ansambla Zgrablenci, so bili priča tudi živemu Betlehemu, ki so ga pripravili pridni domačini.

Foto: Bojan Horvat

no images were found