| Avtor:

Pohod trej kralof v Budincih

BUDINCI – Kulturno-umetniško društvo Budinci je v sodelovanju s porabskim Kulturno-turističnim društvom Andovci in z Občino Šalovci pripravilo že tradicionalni »Pohod trej kralof na pouti po dolaj pa bregaj«, ki je bil v nedeljo, 6. januarja 2013.

Pohod trej kralof v Budincih Pohodniki so se kljub nekoliko slabšemu vremenu, ki je spremljalo dan Svetih treh kraljev, začeli pridno zbirati pred vaško-gasilskim domom v Budincih, kjer je bil tudi začetek pohoda. Po začetnem nagovoru glavnega organizatorja pohoda in po sladkanju s pecivom ter toplim čajem in kuhanim vinom se je okrog 220 pohodnikov podalo na pot.

Najprej so se sprehodili skozi gozd ob mejnih kamnih, kjer je bila nekoč železna zavesa na meji z Madžarsko. Ustavili so se tudi pri kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije, nato pa so nadaljevali s potjo do nekdanje stražarnice v Budincih. Pohodnike je tam čakalo okrepčilo, za dodatno popestritev pa so poskrbele domače pevke oziroma Džuši bend.

Po krajšem postanku so pohodniki nadaljevali s potjo do Andovcev. Na porabski domačiji so jih ob Malem Triglavu pričakali Andovčani, ki so pripravili tudi okrepčilo. Zatem je sledil še zadnji del poti, vrnitev v Budince, med vračanjem pa so si pohodniki lahko ogledali tudi žive jaslice, ki so jih pripravili domačini.

Po vrnitvi k vaško-gasilskemu domu v Budince se je pohod zaključil, vse pohodnike pa je pričakala topla malica. Sledilo je le še prijetno druženje, pevska skupina Zgrablenci na kvadrat pa je poskrbela za še boljšo voljo pohodnikov po končanem pohodu.

Foto: Kristjan Hari

no images were found