| Avtor:

Pomen Martinovanja in Martinovih jedi

Martinovo praznujemo 11. novembra, ko goduje Sveti Martin. Sveti Martin se je rodil leta 316 na današnjem madžarskem ozemlju. Najbolj znan je po tem, da je na nek zimski dan srečal berača in mu poklonil polovico svojega vojaškega plašča. Martin je veljal za skromneža in zato je bil pri ljudeh priljubljen. Zavzemal se je za reveže. Umrl je leta 397, pokopali pa so ga 11. novembra. Na Martinovo naj bi se mošt spremenil v vino.

Pregovori o Martinovem

Kadar Martin oblake preganja, nestanovitna se zima oznanja.

Če za Martina sonce sije, huda zima bo.

Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.

Če je Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kot jesen.

Če pred Martinom zmrzuje, je pred božičem povodenj.

Martinovo kosilo

Kosilo je na Martinovo po navadi bolj slavnostno. Med glavne tradicionalne Martinove jedi sodijo mlinci, rdeče zelje in pečena gos ali raca z jabolki. Gos je za Martinovo na krožniku zaradi starodavne legende. Ta pravi, da se je sveti Martin skril pred ljudmi, ki so mu prišli povedat, da je bil izvoljen za škofa. Ker pa je Martin menil, da si tega ne zasluži, se je skril med goske. Te so ga s svojim oglašanjem izdale in zato morajo na dan njegove smrti umreti.