| Avtor:

Pomlad prinesla novo vlado

Ljubljana – Včeraj, 20. marca 2013, je Slovenija dobila že 11 vlado. Novo vlado, s prvo predsednico v samostojni Sloveniji Alenko Bratušek, je podprlo 52 poslancev, 35 pa jih je bilo proti. Ministri in ministrice nove vlade prihajajo iz štirih strank, in sicer Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov, Državljanske liste ter Demokratične stranke upokojencev.

Vir: www.rtvslo.si

Ministrstvo za finance bo vodil Uroš Čufer, na svojih dosedanjih mestih pa ostajajo Karl Erjavec (Ministrstvo za zunanje zadeve), Tomaž Gantar (Ministrstvo za zdravje) in Senko Pličanič (Ministrstvo za pravosodje). Po novem bo spet samostojno Ministrstvo za kulturo, ki ga bo vodil Uroš Grilc, minister za infrastrukturo in prostor bo Igor Maher, za obrambo pa Roman Jakič. Tina Komel bo ministrica za Slovence po svetu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo prevzela Anja Kopač, za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, za kmetijstvo in okolje pa Dejan Židan. Gregor Virant bo vodil resor za notranje zadeve in javno upravo.

Vlada si bo prizadevala za zagon gospodarstva, konsolidacijo javnih financ ter stabilizacijo bančnega sistema. Dosedanji premier Janez Janša bo posle svoji naslednici predal danes.

Vir: Kabinet predsednika vlade

Prispevek: Anja Vlaj