| Avtor:

Pomlad

Zelen in cvetoč letni čas, v katerem se budi življenje in narava po zimskem počitku. Drevesa brstijo, živali pridejo na plan in iščejo hrano po dolgem zimskem spanju. Pomlad, letni čas zmernih geografskih območij se začne 21. marca, s pomladanskim enakonočjem in traja do 21. junija, poletnega solsticija.

Prve pomladne rože – zvončki, trobentice, teloh … na travnikih in v gozdovih zacvetijo marca, lahko že februarja ali celo konec januarja, še preden se sneg popolnoma stali. 

Vir: commons.wikimedia.org

 

MALI ZVONČEK (Galanthus nivalis L.)

Pomladanska roža iz družine narcisovk. Je trajnica, kar pomeni, da vsako leto iz čebulice zrasteta dva lista med katerima nato zraste cvet. Cvet je bele barve. Sestavljen iz treh koničastih zunanjih listov in treh krajših izrobljenih notranjih listov. Ima obliko zvona. Listi so črtalasti/suličasti, pritlični. V višino zraste 10 do 20 centimetrov.

Mali zvonček raste na bolj vlažnih tleh.

 

Vir: www.treknature.com

VELIKI ZVONČEK (Leucojum vernum L.)

V nižinskih močvirjih raste poletni veliki zvonček (Leucojum aestivum), ki je podoben velikemu zvončku, le da cveti kasneje, od maja do junija.

 

Vir: commons.wikimedia.org

TROBENTICA (Primula vulgarisHuds.)

Pomladanska roža iz  družine jegličevke. Je zelnata trajnica, ki zraste 8 do 15 centimetrov visoko. Listi so nagubani, na spodnji strani dlakavi. So pritlični, kratkopecljati, topo nazobčani, rumenkasto zeleni. Cvet je rumene barve, na kratkih pecljih, ki poganjajo iz  korenike. Cveti od marca (začetka pomladi) do maja. Cvetovi so užitni. Raste na travnikih in v svetlih gozdovih, na vrtovih, med grmovjem, na gozdnih obronkih.

Čaj iz korenike trobentice ima zdravilne učinke – blaži krče, znižuje zvišano telesno temperaturo, učinkuje pomirjevalno.

Vir: www.botanicalgarden.ubc.ca

ČRNI TELOH (Helleborus niger L.)

Pomladanska roža iz  družine zlatičevk. Zraste do 20 centimetrov visoko. Cvet je bele barve, lahko tudi rožnat ali zelenkast. Cveti od januarja do aprila, lahko že od decembra naprej. Listi so precej veliki, zimzeleni. So pritlični, pernato deljeni, usnjati.

Je strupen – vsebuje močne strupe kot sta heleborin in heleborein. Raste na rahlo alkalnih tleh, z vlažno prstjo bogato s humusom in hranili – ob robu gozda, v bližini rečne struge.