| Avtor:

Postavitev mlaja in praznik dela

Prvega maja se obeležuje praznik dela, na predvečer, 30. aprila, pa se povsod kurijo kresovi in postavljajo mlaji, s čimer se spominjamo uspehov delavskega gibanja. 

Vir:  klanec.si

Vir: klanec.si

30. aprila že od nekdaj postavljamo mlaje, saj so to simboli delavskih pravic in svobode. Obstaja pa anekdota, ki pravi, da običaj postavljanja mlaja sega v leto 1919. Tistega leta so namreč štirje mladeniči, ki so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne, postavili drog z okrašeno brezovo krošnjo. Postavili so ga v čast Mariji, in sicer v zahvalo za srečno vrnitev iz vojske. Poleg postavljanja mlajev pa je drug zelo ohranjen običaj pri nas še kurjenje kresov.

Praznik dela

Prvi maj velja za mednarodni praznik dela, ki ga v Sloveniji praznujemo že od leta 1890 dalje. Kot državni praznik pa je bil uzakonjen leta 1948. Sicer pa prvi maj nosi tudi ime dan delavstva oziroma praznik dela in delavske solidarnosti. Na ta dan se ljudje spominjajo socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Nekoč pa so prvi maj imeli tudi za praznik pomladi, saj je bil takrat vedno čas toplote in rasti. Zato se je tisti dan slavilo zelenje in cvetje.