| Avtor:

Potep po Veliki planini in njeni okolici

Velika planina je največja in ena izmed najbolj poznanih naravnih znamenitosti pri nas. Sestavlja jo več planin, ki se razprostirajo po visoki planoti, severovzhodno nad Kamnikom. Če se boste podali na to turo, boste vseskozi srečevali turiste, kajti Velika planina je najbolj obiskana planina v Sloveniji.

Pastirsko naselje

velika-planina-16Glavna atrakcija na Veliki planini je vsekakor pastirsko naselje. Od junija do septembra se tam pase živina, prav tako pa tam ostanejo tudi nekateri pastirji. Pastirsko naselje je znano predvsem po svoji gradnji. Kočam domačini pravijo pastirske bajte oziroma pastirski stani. Pastirske koče so prekrite s smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko, domačini pa jih imenujejo šinkel.

Do Velike planine se lahko podamo z različnih koncev. Eno izmed krajših poti pa izberemo, če se najprej prepeljemo z gondolo in pot nadaljujemo peš. Najvišji vrh na Veliki planini je Gradišče, na nadmorski višini 1667 metrov.

Kapela Marije Snežne

Na Veliki planini se nahaja tudi kapela Marije Snežne, ki je tam stala že pred drugo svetovno vojno. Načrt zanjo je naredil znani slovenski arhitekt Jože Plečnik. Ob koncu vojne so jo nemški vojaki požgali, ponovno pa je bila postavljena leta 1988, ko je obnovo vodil Vlasto Kopač. Kapela je posvečena Mariji Snežni. V poletnih mesecih se v njej vsako nedeljo mašuje, prav tako pa vsako leto v njej poteka tudi polnočnica.

velika-planina-10Turistično naselje

To je območje, ki je nekoliko odmaknjeno od pastirskega naselja, vendar je kljub temu zgrajeno v podobnem stilu. Postavili so ga po načrtih arhitekta Vlasta Kopača. Tu se nahajajo koče, ki so namenjene turistom. Idejo za postavitev turističnega naselja so dobili leta 1959 in tako je ob koncu leta 1964 bilo postavljenih že okoli 60 koč. Turistično naselje je v bližini gostišča Zeleni rob, ob katerem poteka izmed poti na Veliko planino.

Domžalski dom

Če pot s pastirskega naselja nadaljujemo nekoliko naprej, bomo prišli na Malo planino. Tam se nahaja Domžalski dom, ki leži med Poljanskim robom in Bukovcem. Od tod se nam v lepem vremenu ponuja pogled na bližnje pašnike in vrhove. Vsi lačni pa se lahko v  domu tudi prijetno okrepčajo in si naberejo energijo za nadaljevanje poti.

Izvir Kamniške Bistrice

velika-planina-18Nekoliko višje od kampa, ki se nahaja v bližini gondole, lahko vidimo tudi enega izmed treh izvirov reke Kamniška Bistrica. Ta najbolj znan izvir najdemo pri Domu v Kamniški Bistrici, zraven katerega stoji tudi kapelica. Tu voda priteče izpod skal, nato pa se ustavi v umetnem jezeru.

Velika planina turistom ponuja prelep razgled na pastirsko naselje in na neokrnjeno naravo. To lahko nekoliko zmoti le muhasto vreme, ki pa ne more pokvariti navdušenja nad lepoto Velike planine.

no images were found