| Avtor:

Potratna potica

Sestavine za biskvit:

5 jajc

2 dcl olja

20 dkg sladkorja

2 dcl mlačne vode

25 dkg ostre moke

dodate še malo ruma, vanili sladkorja in pecilnega praška

Iz tega spečete dva biskvita (enega rumenega, enega rjavega).

Kvašeno testoPotratna potica (3)

60 dkg ostre moke

1 kocka kvasa

2 jajci

6 dkg margarine

ščepec soli

limonina lupina

Skutni nadev

4 rumenjaki

2 žlici pšeničnega zdroba

½ kisle smetane

Sladkor, vanili sladkor, limona po okusu

Orehov nadev ali makov nadevPotratna potica (4)

40 dkg orehov

sneg iz 4 beljakov

sladkor

kava

rum

vanili sladkor

Priprava kvašenega testa

V posodo stresemo moko in ji dodamo sol. V mlačni vodi raztopimo kvas. V drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, rum, vanilijev sladkor in limonino lupinico. V kozici segrejemo mleko in v njem raztopimo margarino. V posodo z moko zlijemo mleko in dodamo zmes z jajci. Dodamo še kvas in vse skupaj dobro zgnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro in pol.

Priprava navadnega biskvita

V posodi penasto zmešamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in vodo. Na koncu vmešamo moko in pecilni prašek, tako da dobimo gladko testo. Testo pečemo 20 minut na 180° C.

Posebej spečemo 2 biskvitni plošči. Drugemu biskvitu dodamo kakav, da bo drugi biskvit rjav.

Priprava orehovega ali makovega nadeva

Toplemu mleku primešamo zmlete orehe ali mak in sladkor, tako da dobimo gladko zmes. Dodamo še malo ruma.

Priprava skutnega nadeva

V posodi zmešamo skuto, pšenični zdrob, kislo smetano, sladkor, rumenjake, sol in limono po okusu.

Postopek:

Pekač namažite, kvašeno testo razvaljajte na dolgo, tako, da polovica gre v pekač, polovica pa ostane na koncu za prekriti.

Nato zloži po plasteh v naslednjem vrstnem redu: testo – orehov ali makov nadev – biskvit – skutni nadev – biskvit – orehov ali makov nadev – testo, ki ga zatlačimo ob rob potice.

Potica naj vzhaja 30 minut. Pred peko potico prebodemo s tanko iglo in namažemo z mešanico jajca in mleka. Pečemo jo 45 minut na 180° C.

Foto: J. V.