| Avtor:

Poznanovci

Tokrat vam predstavljamo vas Poznanovci iz puconske občine. Poznanovci so skorajda v celoti evangeličanska vas. Vse do ustanovitve državne šole so evangeličani obiskovali šolo v Bodoncih, katoličani pa v Pečarovcih. Do polovice 20. stoletja so spadali pod bodonsko pošto, kasneje mačkovsko. Z ustanovitvijo državne šole so Poznanovci spadali v mačkovski šolski okoliš; od leta 1985 obiskujejo otroci šolo v Mačkovcih. Ta šola je petrazredna podružnica Osnovne šole Puconci.

Bojan Lovenjak in Matija Car

Poznanovci so razloženo naselje med slemenoma na obeh straneh potoka Bezjaka in se razprostirajo na 372 hektarjih. V vasi lahko naštejemo 69 hišnih številk in 180 prebivalcev. Predsednik vasi Poznanovci (KS Mačkovci) Matija Car, ki to funkcijo opravlja že od leta 1974, pravi, da je že 15 hiš praznih in da se mladi vse bolj izseljujejo, čeprav se nekateri tudi vračajo.

Predsednik vasi sicer zatrjuje, da je vas lepo urejena, ceste pa zdaj že vse asfaltirane. Prvi asfalt so vaščani dobili leta 1988. V vasi sta le dva samostojna podjetnika, in sicer Matija Car, ki nudi storitve s kmetijsko mehanizacijo, in Vesna Celec, lastnica okrepčevalnice Pri lipi.

Največ se prideluje pšenice in koruze, ostalega pa precej manj. Vse kmetijske površine so v glavnem obdelane, ker jih obdelujejo domači najemniki. Nekaj je tudi goric in sadnega drevja. Gozd je mešan in ga v večji meri sestavljajo smreke, bori, bukve in hrasti. Domačini so znani tudi kot strastni poznavalci in nabiralci gob. Živinoreje je vse manj, pašne pa ni niti za vzorec, pravi vaški predsednik. V vasi je le šest »pravih« kmetov, glavnino zaposlitev pa predstavljajo službe, tudi v sosednji Avstriji.

Kapela pri pokopališču

V vasi je dvoje pokopališč, eno veliko in eno majhno. Na bregu je večje, glavno pokopališče, drugo (menda najmanjše v Sloveniji) pa je v »grabi«. Ob glavnem pokopališču z mrliško vežico stoji majhna kapela, kjer bodonski duhovnik mašuje vsako zadnjo nedeljo v mesecu.

Organizacijsko so najmočnejši gasilci, ki že od leta 1931 skrbijo tako za požarno varnost kot za vaško druženje. Zadnjih dvanajst let za šport in druženje skrbijo tudi člani Kluba malega nogometa Poznanovci, ki ga zastopa Bojan Lovenjak.

Kot zanimivost lahko omenimo, da se deli vasi imenujejo Cardje, Lovenjacke, Flisardje, Sevrov Breg, Vrej, Gobarje, Beznecke, Gobarova Graba, Bačičov Breg, Dol in Gešardje.

Tudi rokoborec in dolgoletni trener rokoborbe v Murski Soboti, Rade Bačič, prihaja ravno iz vasi Poznanovci.

no images were found

Foto: D. Š.