| Avtor:

Pozor, žabe na cesti!

Pomlad se prebuja in z njo mnoge živali. Med prvimi, ki začnejo iskati svoje partnerje so tudi dvoživke. V naslednjih nočeh bomo lahko priča migraciji dvoživk čez ceste, ki se bodo odpravljale k najbližjemu ribniku, mlaki in k jezeru. Najbolj bodo aktivne v večernih urah in v času dežja. 

Okrog trideset tisoč dvoživk se bo tudi letos odpravilo k največjemu goričkemu jezeru, k Ledavskemu jezeru. Vendar pot, ki jo bodo prehodile, ni tako lahka. Največja grožnja so jim ceste, na katerih mnoge končajo pod avtomobilskimi pnevmatikami.  Da pa ne bi bilo tako, vsako leto poskrbijo zaposleni JZ KP Goričko in mnogi prostovoljci iz okoliških krajev.

Pozor, žabe na cesti!Tik pred sezono svatbe  postavijo zaščitne mreže za dvoživke na najbolj ogroženih področjih, pri Ledavskem jezeru in pri ribnikih v Kančevcih. Skupaj s prostovoljci bodo že deseto leto zapored prenašali dvoživke in jim tako omogočili svatbo v jezeru in ribnikih. Akcija bo potekala v večernih in jutranjih urah ob zaščitnih mrežah na omenjenih lokacijah, zato prostovoljci in zaposleni na gradu prosijo strpnost in pazljivost pri vožnji na cesti Krašči – Ropoča na obeh straneh jezera in v Kančevcih.

Akcija »Pozor, žabe na cesti« je rezultat uspešnega mednarodnega sodelovanja CKFF z Arge Naturschutz z avstrijske Koroške. Prostovoljci letno prenesejo na območju Ledavskega jezera okrog 12.000 navadnih krastač, sekulj, rosnic, reg, zelenih žab in pupkov. Skupaj je postavljenih okrog 2700 metrov varovalnih mrež. Ker pa teh ni dovolj, bo občasno na severni strani Ledavskega jezera v vasi Ropoča zaprta cesta med 1. marcem in 10. aprilom 2013 v času med 19.00 in 5.00 uro zjutraj. Zapora bo med visoko-vodnim nasipom in križiščem pri potoku Lukaj.

Dvoživke so živali, ki večino svojega življenja preživijo na kopnem. Vsako pomlad se odpravijo k najbližji vodni površini, kjer naredijo mrest iz katerega se po nekaj dneh izvalijo paglavci, ki dihajo na škrge. Kasneje po preobrazbi preidejo na pljučni in kožni način dihanja.

Pozor, žabe na cesti!Na Goričkem poznamo skupaj z zelenimi žabami 13 vrst dvoživk. Delimo jih na repate in brez repe dvoživke. Pri nas živijo štiri vrste repatih dvoživk: navadni močerad ali »žuti kuščar, salamander«, veliki, planinski in navadni pupek. Devet vrst je brezrepih dvoživk. To so navadna krastača ali »poscaga, krota«, zelena krastača, navadna česnovka, hribski urh, zelena rega ali »regica«, rosnica, sekulja, plavček in več vrst zelenih žab ali »koratov«.

Dvoživke spadajo med zelo ogrožene živalske vrste. Ne samo škropiva in gnojila v času selitev, ogroža jih tudi izsuševanje močvirnatih predelov v času zalege, onesnažene vodne površine, promet, nihanje temperature in plenilci. Prehranjujejo se predvsem z raznimi žuželkami, polži in deževniki.

Vsi tisti, ki bi radi pomagali pri akciji prenašanja dvoživk, se lahko pozanimajo pri Kristjanu Malačiču (041 670 956 ali na kristjan.malacic@goricko.info ).

Če želimo, da bi se na naraven način reševali raznih polžev, žuželk in črvov, moramo omogočiti dvoživkam ohranjen življenjski prostor. Same žabe pa so tudi plen značilnemu prebivalcu naše pokrajine – beli štorklji.

Prispevek: Robi Gjergjek

Foto: Kristjan Malačič in Gregor Domanjko

no images were found