| Avtor:

Praznik Jezusovega vstajenja

Velika noč velja za največji krščanski praznik, ki izvira že iz judovstva. Na ta dan kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Po vaseh so pogoste velikonočne procesije, na mizah pa se znajdemo blagoslovljene jedi.

Za veliko soboto je značilen blagoslov jedi oziroma žegenj. Vsaka izmed jedil ima določen pomen, ki ljudi opominja na Jezusovo trpljenje, križanje na Kalvariji in na nedeljsko vstajenje.

Vir: knjigca.si

Pomen velikonočnih jedi

Pirhi predstavljajo Jezusovo kri, zato k blagoslovu po navadi nesemo rdeče obarvana jajca. Hkrati pa so simbol vstajenja. Saj tako kot piščančki strejo lupino in vstopijo v življenje, tako je iz groba vstal Jezus.

Kruh je simbol življenja in božje dobrote, meso pa predstavlja Jezusovo telo. Hren s svojo grenkobo pa opominja na žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Nekateri ljudje pa k blagoslovu nesejo tudi pomaranče. Te naj bi predstavljale pijačo, ki so jo ponudili na križ pribitemu Jezusu.

Izmenjava pirhov

Ta običaj izvira že iz starih poganskih navad. Poznan pa je  še danes, saj ljudje otrokom, ko pridejo na obisk, prinesejo pirhe, po navadi pa so zraven še čokoladna jajca. Jajca naj bi namreč predstavljala prijateljstvo in ljubezen.

Vir: zlataleta.com

Pregovori o veliki noči

Poznani pa so tudi pregovori o veliki noči, ki so povezani z vremenom. Letos ti kar držijo, saj smo imeli zelen božič, velika noč pa bo bolj zimska.

Kadar je svečnica zelena, je velika noč snežena.

Pustna nedelja pod oknom, velika noč za pečjo.

Zelen božič, bela velika noč.

Zeleni pust, bela velika noč.