| Avtor:

Praznik reformacije

Na današnji dan obeležujemo dan reformacije, kulturnega, političnega in verskega gibanja iz 16. stoletja. V Sloveniji je 31. oktober od leta 1992 naprej državni praznik in dela prost dan. Obdobje reformacije je Slovencem dalo prve knjige v slovenskem jeziku, s tem pa tudi knjižni jezik. 

trubar-customReformacijsko gibanje je želelo v 16. stoletju preurediti rimskokatoliško cerkev. Kot začetnik reformacije je Martin Luther 31. oktobra 1517 na cerkvena vrata v nemškem Wittenbergu pribil 95 tez, s katerimi je opozarjal na krizo v cerkvi. Najbolj poznan del teh tez so bili odpustki za mrtve, saj je Luther menil, da tega duhovniki ne morejo početi, ker naj njihova moč ne bi segala v vice. V času reformacije je nastalo tudi luteransko oziroma evangeličansko gibanje, nastale pa so tudi številne nove cerkve.

Pomen reformacije za Slovence

knjige-customV obdobju reformacije je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku, in sicer leta 1550, ko je Primož Trubar izdal Katekizem, kasneje pa še Abecednik. Tako se je počasi izoblikoval slovenski knjižni jezik, nastajala pa so še druga dela. Med drugim je Adam Bohorič izdal slovnico z naslovom Zimske urice, Jurij Dalmatin pa je v slovenščino prevedel Biblijo.