| Avtor:

Prekmurje danes praznuje

Na današnji dan obeležujemo slovenski državni praznik – Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Osrednja slovesnost je potekala že v petek v Nedelici, kjer je kot slavnostni govornik zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

Obeležje Prekmurci (Custom)Sedemnajstega avgusta 1919 je po določilih Pariške mirovne konference naša pokrajina pripadla Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Tako so bili ponovno združeni z matičnim narodom in osvobojeni madžarske oblasti, pod katero so bili nekaj stoletij. Leta 1919 so s plebiscitom v Beltincih ljudje množično podprli priključitev Prekmurja k matičnemu narodu, in sicer po več kot 900 letih.

Danes bodo v počastitev državnega praznika odprta tudi vrata Predsedniške palače, prav tako pa bo postrojena tudi častna straža garde Slovenske vojske. Državna proslava se sicer že nekaj časa zaradi varčevanja prireja na pet let, vendar vsako leto določena prekmurska občina priredi osrednjo slovesnost. Letos sta jo organizirali občini Turnišče in Beltinci, na njej pa je kot častni govornik nastopil Borut Pahor in s tem počastil praznik za Prekmurce.