| Avtor:

Premier Janša v petek po zaupnico

Premier Janez Janša je vrgel politiki in ljudstvu novo kost, ko je predvčeraj napovedal petkovo vezavo zaupnice na izglasovanje vnosa zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Nekateri so mnenja, da taktizira in zaostruje razmere, drugi pa pravijo, da je morda zanj reševanje velikih bančnih ponorov že prevelik zalogaj in bi se rad po zaupnici dejansko izmuznil politični odgovornosti.

Opozicija svari, da premier Janša ne bo dobil njihove podpore, Lukšič pa je celo povedal, da je premier domišljav. Janša odgovarja, da pri tem glasovanju ne gre za usodo vlade, ampak za usodo države.

Karl Erjavec je mnenja, da bo premier Janša vezal zaupnico na zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, če pa tega ne bo storil, pa se je ta koalicija izčrpala. DeSUS tudi v tokratni koaliciji prvi hiti k novim možnostim povezovanja v novo koalicijo, ki bi se naj v ozadju že pripravljala.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec pravi, da stanje v naših bankah ni alarmantno, saj so vse banke kapitalsko ustrezne oz. solventne, dodaja pa, da so tendence v smeri poslabšanja razmer, kar pa se vleče že več let.

Vir: RTV Slovenija