| Avtor:

Premiera igre v Budincih

BUDINCI – Člani Kulturno umetniškega društva Budinci so pripravili v petek, 2. maja, premiero igre »Svinjej v Vankinij müzgaj«, ki je bila v večernih urah v vaško-gasilskem domu v Budincih.

premiera-igre-v-budincih-20Gre za četrto igro, ki so jo na oder postavili člani KUD-a Budinci. Avtor in režiser igre je Andrej Lainšček, v igri pa je devet nastopajočih. Člani so se z enim delom igre že predstavili v Pečarovcih na Prefriganem Zgrebašu, letos pa so iz takratnega 15-minutnega skeča pripravili igro v dveh dejanjih.

Sceno, ki so jo uporabili pri krajšem skeču, so sedaj vključili v prvo dejanje igre, ki govori o prebivalcih Vankinih müzg in o njihovem življenju v tem kraju, ki je tih in miren. Prebivalci so pridni in marljivi, večina jih kmetuje. V kraju vlada složnost, vse dokler v kraj ne zaidejo mešetarji s svinjami, pri tem pa jim pomaga prebivalec Vankinih müzg, prevarant Üzlin. Ta s pomočjo mešetarjev ljudem odpelje vse svinje, hkrati pa jih obere. V drugem dejanju igre pa lahko spremljamo krajane Vankinih müzg v Dubaju. Zgodba se zaplete, ko se tam srečajo z Üzlinom in mešetarji, ki so jih okradli. Na koncu pride vsak na svojo pravico, prevarantu Üzlinu pa se zaradi slabe vesti zmeša.

Prvi del scene je naredil Janko Bedič s pomočjo družine Slankovič, drugi del scene pa je delo Darka Kržanka. Igra je odraz družbe, premiera-igre-v-budincih-33katere del smo danes, hkrati pa poskuša slediti kriterijem aktualnosti. Nastopajoči so se oddaljili od tipične komedije, vendar pa so dodali dramaturške vložke, s katerimi so igro dodatno popestrili.

Po končani predstavi se je avtor igre zahvalil igralcem ter vsem, ki so kakor koli pomagali pri uresničitvi te igre, obiskovalci, ki so napolnili dvorano, pa so se skupaj z nastopajočimi še malce poveselili in poklepetali.

Foto: D. N. 

no images were found