| Avtor:

Prešernov dan – slovenski kulturni praznik

8. februar je osrednji slovenski kulturni praznik, ko obeležujemo obletnico smrti Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika. Na ta dan se po vsej Sloveniji s kulturnimi programi spominjamo najbolj znanih pesnitev in del, ki jih je napisal France Prešeren. Na državni proslavi podelijo tudi Prešernove nagrade, priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja.

prešeren (Custom)France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Po končanem osnovnošolskem in srednješolskem izobraževanju se je začel šolati za pravnika, kljub materini želji, da bi sin postal duhovnik. Študij prava je Prešeren uspešno končal in leta 1832 opravil tudi sodno-odvetniški izpit. Kmalu po tem je Prešeren v Ljubljani spoznal Primičevo Julijo, svojo neuslišano izbranko, kar je zaznamovalo njegovo pesniško ustvarjanje. Nekaj let zatem se je Prešeren zapletel z Ano Jelovšek, s katero sta dobila tudi tri otroke, in sicer Franca, Ernestino in Terezijo. Prešeren je zaradi težkega življenja padel v krizo in začel piti. Leta 1948 je zbolel za cirozo jeter, umrl pa je 8. februarja 1849.

Bogata zapuščinska bera

France Prešeren je svoja najboljša dela izdal v delu Poezije, ki so izšle leta 1847. Napisal je slovensko himno Zdravljico, poleg tega pa so njegove najbolj znane pesnitve Krst pri Savici, Povodni mož, Sonetni venec, Gazele, Slovo od mladosti…

Prešernov dan je bil kot praznik priznan leta 1945, od leta 1991 naprej pa velja za dela prost dan.

poezije (Custom)Kulturne prireditve obiskane, več tudi izidov leposlovnih knjig

V letu 2014 je Slovenija za kulturne storitve namenila 139 evrov na prebivalca, vsak posameznik pa je za kulturo porabil povprečno 157 evrov. V letu 2014 je bilo organiziranih slabih 20.000 kulturnih prireditev, izšlo pa je 1.599 naslovov leposlovnih knjig, od tega je 795 prevodov in 804 naslovov izvirnega slovenskega leposlovja. Leta 2014 je v primerjavi z letom poprej izšlo za 34 % več leposlovnih knjig (Vir: SURS).