| Avtor:

Prešernov pohod v Gornjih Petrovcih

GORNJI PETROVCI – Turistično društvo Vrtanek iz Gornjih Petrovcev je pripravilo v petek, 8. februarja, tradicionalni pohod ob slovenskem kulturnem prazniku. Pohodniki so se zbrali pred vaškim domom v Gornjih Petrovcih, od koder so v zgodnjih popoldanskih urah krenili na pot.

Organizatorji so se letos že osmič zapored odločili, da pripravijo pohod v počastitev slovenskemu kulturnemu prazniku. Po besedah predsednice Turističnega društva Vrtanek gospe Marije Ambruš se za ta pohod odločajo zaradi tega, da bi ljudi še bolj povezali in jim približali kulturo.

Prešernov pohod v Gornjih Petrovcih Okrog sto pohodnikov se je tako zbralo pred vaškim domom, od koder so se odpravili do cerkve svete Trojice, od tam pa mimo evangeličanske cerkve in pokopališča. Naprej so se odpravili mimo Kramarčinih in po Gišarini grabi do Kmetije pri Bagiju. Vsako leto si na pohodu namreč ogledajo eno točko pohoda, letos je to bila ravno Bagijeva kmetija, kjer se ukvarjajo s pridelavo in pobiranjem sadja, ki ga nato predelajo v žganja, in sicer v razne likerje in druge napitke. Na kmetiji so tako pohodniki imeli krajši postanek z malico, pripravili pa so jim tudi degustacijo likerjev in prikazali žganjekuho. Po okrepčilu so pohodniki nadaljevali pot ob železnici vse do Peskovcev, kjer so se vzpeli do vrha Peskovcev. Od tam so se odpravili po Golibah do svete Trojice in se vrnili do vaškega doma v Gornjih Petrovcih. Pred domom se je pohod ob malici zaključil.

Kot je povedala Ambruševa, so organizatorji zadovoljni s številom pohodnikov, ki so se ob lepem sončnem dnevu udeležili pohoda, po njenih besedah pa bodo tudi v prihodnjem letu pripravili pohod, na katerem pričakujejo prav tako lepo število zvestih pohodnikov.

Foto: Sonja Kerčmar

no images were found