| Avtor:

Prešernova proslava v Stanjevcih

Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja, je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, kar pomeni, da je dela prost dan. Praznik obhajamo na obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Na ta dan potekajo različne proslave, tudi osrednja državna proslava, na kateri podelijo nagrade Prešernovega sklada in Prešernove nagrade najuglednejšim umetnikom v Sloveniji.

V počastitev slovenskemu kulturnemu prazniku in ozaveščanju kulture v vseh pogledih, pa so tudi v Stanjevcih, v četrtek, 7. februarja, pripravili Prešernovo proslavo, ki je bila v Kulturnem domu Občine Gornji Petrovci.

Na proslavi so nastopili učenci prvega in drugega razreda Osnovne šole Gornji Petrovci, ki so odigrali predstavo Regarija, ki jo je napisal Feri Lainšček. Poleg učencev so nastopile tudi članice vokalne skupine Bel Canto, predstavili pa so se tudi štirje osnovnošolci iz Gornjih Petrovcev, ki pod mentorstvom Tadeja Ropoše pridno vadijo igranje na kitaro. Večer, namenjen kulturi, pa je popestrila tudi skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi Zgrablenci na kvadrat, ki delujejo v okviru Kulturno-umetniškega društva Budinci. O kulturi in njenem dojemanju pa je spregovorila tudi gospa Jolanda Lazar, ravnateljica Osnovne šole Šalovci.

Obiskovalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, so proslavo zapuščali polni prijetnih vtisov.

Foto: Denis Pocak

no images were found