| Avtor:

Previdno ravnajte s fitofarmacevtskimi sredstvi

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je izdalo opozorilo za pravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Uporabnikom fitofarmacevtskih sredstev svetujejo, da upoštevajo opozorila in omejitve, ki jih najdejo na etiketah. Kajti nepravilna raba omenjenih sredstev lahko predstavlja veliko nevarnost za okolje in prostor. Še posebej pozorni pa naj bodo na čebele, saj jim fitofarmacevtska sredstva škodijo, kar so pokazali že lanski množični pogini.

Kot so zapisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje, morajo uporabniki fitofarmacevtskih sredstev paziti predvsem na to, da bo cvetoča podrast v času uporabe teh sredstev pokošena ali kako drugače zaščitena. V času cvetenja gojenih rastlin je uporaba sistemičnih sredstev strogo prepovedana, uporaba kontaktnih sredstev pa je dovoljena le v nočnem času, in sicer od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom.

Ministrstvo hkrati opozarja, da bodo pristojne službe opravljale poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev ter da lahko vsakršna uporaba, ki je v nasprotju z navodili, ogrozi zdravje ljudi in okolje.