| Avtor:

Pri Turmanovih dišalo po zelju

PERTOČA – Na Turmanovi kmetiji na Pertoči, ki se nahaja ob cerkvi Svete Helene, je bilo danes spet živahno. Potekal je namreč tretji mozaik goričkih dobrot, prireditev, za katero si organizatorji prizadevajo, da bi postala tradicionalna.

DSC_0103 (Custom)Tudi tokrat so Fickovi na svojo kmetijo povabili številne okoliške kmetije, s katerimi tudi sicer sodelujejo. Doma imajo namreč trgovino, v kateri prodajajo svoje pridelke, najbolj znani so po kisli repi in zelju, ter izdelke partnerskih kmetij, kot so marmelade, sokovi, žganja, med in podobno. Poleg teh kmetij, ki so poskrbele za jedačo in pijačo številnih obiskovalcev, so medse povabili tudi rokodelce z Goričkega. Kot je povedala Martina Ficko iz Turmanove kmetije, skušajo popestriti dan vsem generacijam. »Ker skušamo s prireditvijo promovirati svojo kmetijo, svoje pridelke, hkrati pa tudi ohraniti tradicionalne jedi, pripravimo v tej smeri tudi spremljevalni program. Tako vsako leto poskrbimo za kulturno in glasbeno točko ter za prikaz ribanja, tlačenja in kisanja zelja«, je še dodala. Letos je tako za zabavo obiskovalcev skrbel Tilen Artač, za prikaz ribanja in tlačenja zelja na tradicionalen način pa člani Kulturno-umetniškega društva Budinci. Ena izmed novosti letošnje prireditve je bilo tudi tekmovanje v kuhanju fižolovega zelja, v katerem se je pomerilo šest ekip. Strokovna komisija v sestavi Tatjana Buzeti, Marko Gumilar in Edvard Mihalič je ocenila, da so najboljše fižolovo zelje skuhali člani ekipe Kulturno-turističnega društva Sončnica iz Pertoče. Ker pa organizatorjem izzivov in želja za naprej ne manjka, bodo v prihodnjih letih skušali prireditvi dodati še kakšno novost. »Razmišljamo predvsem v tej smeri, da bi tradicionalne jedi iz zelja in repe nadgradili, jim dodali kaj modernega ter že sicer obiskovalcem všečno prireditev naredili še bolj zanimivo«, je zaključila Fickova.

[nggallery id=532]