| Avtor:

Pričenja se veseli december in adventni čas

V nedeljo je prvi dan adventnega časa. To je čas, ki se vedno začne štiri nedelje pred božičem, konča pa na sveti večer. Advent je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. To ponazarja tudi prevod latinske besede »adventus«, ki pomeni prihod.

Advent ima trojni pomen, in sicer spominjati se preteklosti, živeti v sedanjosti in pripraviti se na prihodnost. Advent označujemo tudi kot čas pričakovanja, čas luči in čas upanja. Med katoliki advent predstavlja začetek novega liturgičnega leta. Liturgična barva v adventnem času je vijolična, ponazarja pa spokornost.

Adventni venec

Vsem poznan simbol adventnega časa je adventni venček s štirimi svečami. Vsako nedeljo prižgemo eno svečo več. Letos bomo prvo prižgali 2. decembra, vse štiri skupaj  pa 23. decembra, na zadnjo adventno nedeljo.

Pregovori povezani z adventom

Kadar v adventu jug hladi, drugo leto dosti sadja rodi.

Ako prvega dne v adventu na Barbaro je mraz, trajal bo ves zimski čas.

Kakšen adventni most, takšen post.

December

Jutri se začne zadnji mesec letošnjega leta, tako imenovani veseli december. Ta je po navadi zaznamovan s številnimi prireditvami. Otroci pa december najbolj pričakujejo zaradi obiska treh dobrih mož. Prvi izmed njih je Sveti Miklavž, drugi Božiček in tretji Dedek Mraz.

 Foto: I. B.