| Avtor:

Pričetek velikonočnega tridnevja

Z današnjim dnem se začenja velikonočno tridnevje. Gre za zaporedje velikega četrtka, velikega petka in velike sobote. Zadnji trije dnevi pred Veliko nočjo so namenjeni cerkvenim obredom in so priprava na nedeljsko vstajenje Jezusa. 

velikipetek (Custom)Značilnost velikega četrtka je krizmena maša, pri kateri duhovniki posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki se potem uporablja pri podeljevanju svetih zakramentov. Na veliki četrtek se spominjamo tudi zadnje večerje, ki jo je Jezus obhajal skupaj s svojimi učenci. Tako je postavil zakrament svete evharistije in zakrament mašniškega posvečenja.

Veliki petek – strogi post

Veliki petek je namenjen spominjanju Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Na ta dan ni svete maše, v cerkvi ljudje molijo le križev pot, berejo Jezusovo trpljenje iz evangelija apostola Janeza ter častijo križ, kar simbolizira spoštovanje in hvaležnost. Na veliki petek duhovniki posvečene hostije odnesejo v božji grob. Prav tako pa je za veliki petek zapovedan strogi post.

Velika sobota

Zadnji dan pred veliko nočjo je namenjen blagoslavljanju jedi. Cel dan pri božjih grobih poteka tudi čaščenje Jezusa. Največji pomen na veliko soboto ima zagotovo blagoslov velikonočnih jedi, ki jih gospodinje prinesejo v cekarjih oziroma košaricah. Velikonočna jedila so simbol večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci.

Pred odhodom k blagoslovu gospodinje doma pripravijo pirhe. V Sloveniji so med najbolj priljubljenimi tehnikami še vedno tradicionalno barvanje s čebulnimi olupki, vedno bolj razširjena pa so tudi druga naravna barvila, kot na primer borovnice in različne začimbe.

Velikonočne jedi

Vir: jagnje.si

Vir: jagnje.si

Vsaka izmed jedi, ki jih odnesemo k blagoslovu, ima posebno simboliko. Kruh predstavlja življenje, meso, večinoma gre za velikonočno šunko, pa je simbol Jezusovega telesa. Hren s svojo grenkobo ponazarja žeblje, s katerim je bil Jezus pribit na križ. Potem so tu še velikonočni pirhi oziroma po domače remenke. K blagoslovu najpogosteje odnesemo rdeča jajca, ki predstavljajo kri, obenem pa tudi vstajenje. V cekarjih pa se lahko pojavijo še potice in pomaranče.