| Avtor:

“Pridi na Goričko”

»Pridi na Goričko« je zgodba treh posameznih kreativcev – Mateja Kuharja, Valentina Horvata in Sandija Horvata, ki jih je združilo veselje do ustvarjanja glasbe v prekmurskem narečju. Besedilo sta napisala Matej Kuhar – Pepson in Valentin Horvat, za glasbo, aranžma, produkcijo in video pa je poskrbel Sandi Horvat. Pesem je nastala zelo hitro – v treh mesecih.

Od kod ideja za ta komad?

dav

Sodelovanje treh posameznih kreativcev se je zgodilo čisto po naključju in na oder v taki zasedbi še nikoli niso stopili. »Do sodelovanja je prišlo, ko sta Valentin in Matej prišla k meni, s prošnjo, da jima naredim glasbo za njuno drugo skupno sodelovanje. Takrat sem tudi prvič osebno spoznal Mateja. Ko je glasba nastajala in sta se spraševala, o čem bi bilo najboljše pisati, sem podal idejo – glede na to, da prihajata iz Goričkega in imam tudi sam tam korenine, se zavedam lepote pokrajine, pa dajmo folk vabit na Goričko. Tako, da sem njima predlagal, da naj pišeta na temo »Pridi na Goričko«. Ko sta naslednjič prišla vsak s svojo kitico, sem še sam napisal in odpel idejo za refren. Oba sta bila tako navdušena, da sta oba v eno rekla: »Ti pa moraš ostati na refrenu(smeh),« opisuje Sandi Horvat.

V pesmi »Pridi na Goričko« pripovedujejo o lepoti goričke pokrajine. V videu ni zaslediti kadrov zelenih hribov, žitnih polj, žuborenja potokov, ampak le narcistične glasbene amaterje. Video je odsev stanja družbe narcistov in primitivcev. Namesto 100 selfijev na dan, izklopite ekrane, se usedite v avto in obiščite najlepšo pokrajino – Goričko.

 

»Pesem ni namenjena določeni ciljni skupini, ampak je za vsako uho – otroke, najstnike, starejše … in jo moramo predstaviti čim širšemu krogu poslušalcev,« dodaja Sandi Horvat in pojasnjuje, da večina medijev ignorira mlade ustvarjalce in jih je kar težko prepričati, da jih podprejo. »Ker smo vsi trije zelo vztrajni in strpni, se seveda ne predamo in pišemo, kličemo, opozarjamo tako dolgo, da nas več ne morejo ignorirati,« odločno pove Sandi Horvat.

Kakšni so odzivi?

Prvi odzivi nas kar presenečajo. » Podprlo nas je kar veliko število ljudi, mediji in tudi glasbeniki, ki so že več let aktivni na tem območju,« pripoveduje Sandi Horvat in dodaja, da takšnega odziva niso pričakovali, ampak zgleda, da so segli direktno v srce poslušalca.

Pesem množično odmeva tudi po družbenih omrežjih in ogledi na Youtubu iz dneva v dan naraščajo. Avtorji pa pri tem poudarjajo: »Zelo radi imamo Goričko in če s to pesmijo vsaj nekaj ljudi lahko povabimo na ogled te prelepe pokrajine, nam je definitivno uspelo!«

Foto: osebni arhiv M.K., S.H., V.H.

no images were found