| Avtor:

Prvi Ekofestival na Koreniki

ŠALOVCI – Na eko-socialni kmetiji Korenika v Šalovcih so v petek, 13. septembra, pripravili prvi Ekofestival. Pri organiziranju prireditve sta pomagali tudi dve društvi, in sicer Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot oziroma Diši po Prekmurju ter Mozaik – Društvo za socialno vključenost.

Ekofestival je bil razdeljen v dva dela, in sicer dopoldanski ter popoldanski del. V prvem delu so potekala delavnice za osnovne šole, hkrati pa tudi okrogla miza na temo Povezovanje ekoloških in tradicionalnih pridelovalcev in predelovalcev.

Prvi Ekofestival na Koreniki (17)V drugem delu ekofestivala pa so bili predstavljeni ekološki izdelki, ki jih pridelajo na kmetiji, prav tako je bil voden ogled po kmetiji in zeliščnem vrtu. Organizatorji so poskrbeli tudi za otroke, saj so jim pripravili posebne delavnice, in sicer iz zeliščarstva, rokodelstva ter nege in hranjenja živali. V popoldanskem delu je bila tudi kmečka tržnica, na kateri so svoje izdelke in pridelke predstavili nekateri rokodelci iz Goričkega. Prav tako je bil v popoldanskem delu krajši kulturni program, v katerem so se s krajšim skečem oziroma pantomimo predstavili člani Zavetišča za brezdomce Murska Sobota ter člani Kulturno-umetniškega društva Budinci, ki so zapeli in zaplesali.

Po besedah Alojza Kavaša, sodelavca na eko-socialni kmetiji Korenika, je namen ekofestivala prikazati, na kakšen način pridelujejo izdelke na kmetiji ter jih promovirati, hkrati pa tudi privabiti ljudi, da se tudi sami poskusijo v ekološkem pridelovanju. Povedal je tudi, da želijo s tem festivalom približati zemljo ljudem ter jih pripeljati do spoznanja, da se iz zemlje ne smemo norčevati, saj nam veliko ponuja.

Foto: Sandra Ančimer

no images were found