| Avtor:

Psi in nevihte

S prihodom poletja in vročine pridejo tudi vročinske nevihte, ki lahko predstavljajo psom in njihovim lastnikom nevšečnosti. Veliko psov se namreč boji grmenja, ta strah pa se pojavi, ko psi dosežejo starost štirih ali petih let.

Znakov, ki kažejo na to, da je psa strah grmenja, je več. Le nekateri izmed mnogih so prekomerno slinjenje, hitro in globoko dihanje ter tresenje.

Foto: D. N.

Foto: D. N.

Obstaja več načinov, da psu pomagamo olajšati strah pred grmenjem, pomembno pa je, da plašnega psa ne tolažimo. S tem bomo namreč njegov strah še bolj spodbujali. Med grmenjem je zato najboljše, da psa ignoriramo in se obnašamo, kot da se nič ni zgodilo. Eden izmed načinov lajšanja strahu pred grmenjem je tudi poseben prostor ali zatočišče, kjer se bodo psi počutili bolj varni, pomembna pri tem pa je tudi družba skrbnika. Pomaga tudi, če med grmenjem glasno predvajamo televizijo ali radio in na ta način preglasimo zvoke nevihte, lahko pa ga zamotimo tudi s priboljški ali z igračami, če bo seveda pripravljen sodelovati pri igri. Priporočljivo pa je, da med nevihto zapremo vse vrata, skozi katera bi lahko pes pobegnil na prosto. V trenutku panike se morda pes ne bi odzval na naše klice. Če pa nas ujame grmenje na prostem, je pomembno, da psa ne spustimo s povodca, ampak ga držimo pripetega, hkrati pa se z njim čim prej vrnemo na varno.

Če nič od tega ne pomaga, lahko damo psu posebna pomirjevala, ki pridejo v poštev le v skrajnih primerih. Vendar pa se moramo pred tem obvezno posvetovati z veterinarjem, ki pozna psa in bo vedel natančno povedati, kaj je zanj najprimerneje.

Vir: www.pesmojprijatelj.si