| Avtor:

Pust, čas norčij in rajanja

Pust je čas pustnih šem in veselja ob pripravah na pomlad in čas, ko lahko s pustnimi maskami povemo tisto, kar si drugače ne bi upali.

kurent (Custom)Pustni čas je premakljiv in je tako vezan na veliko noč. Pustna dneva sta dva, in sicer pustna nedelja in pustni torek.

Nastanek pusta

Pust je starodavna šega in izvira še iz rimskih oziroma predkrščanskih časov. Takrat so februarja po ulicah divjali z groznimi maskami, ki so predstavljale umrle prednike. Kasneje se je ta običaj pomešal s keltskim, v katerem so preganjali zimo in praznovali pomlad. V času krščanstva so v srednji Evropi praznik prestavili pred štirideset dnevni predvelikonočni postni čas.

Pustni teden

Pustovanje, ki se prične pred pustnim torkom, po navadi traja cel teden. Največ pustnih karnevalov in povork se tako zvrsti že v soboto in nedeljo.

Na pustni torek se pusta obsodi na smrt, saj pustne maškare preganjajo starko zimo in kličejo pomlad. Ker pa zima ni zlahka premagljiva, morajo biti šeme polne barv in oblik, tako smešnih kot groznih. Z raznimi dodatki, kot so zvonci, piščalke in trobente dodatno opozarjajo nase.

Za pustnim torkom je v pustnem času pomembna še pepelnična sreda. Na ta dan se kristjani postijo, hkrati pa lahko takrat pokopavajo ali sežigajo pusta tisti, ki jim to v torek ni uspelo.

Pustni karnevali in povorke

Slovenija, Ptuj, 11.2.2012 - etno karneval foto:Tadej Regent/Delo

Slovenija, Ptuj, 11.2.2012 – etno karneval foto:Tadej Regent/Delo

Pustni vikend je zaznamovan predvsem s pustnimi karnevali in povorkami, v katerih sodelujejo različne skupine šem. Prav tako se na tovrstnih povorkah predstavljajo različni dogodki iz vsakdanjega življenja, to pa je tudi čas, ko se lahko šeme ponorčujejo iz dogodkov v preteklem letu. V Sloveniji je najbolj znan mednarodni pustni karneval na Ptuju, po svetu pa najbolj odmevata beneški karneval in karneval v Rio de Janeiru.