| Avtor:

Radosti in stiske odraščanja

Radosti in stiske odraščanja je letošnja tema Tedna otroka, ki se vsako leto zgodi v prvem oktobrskem tednu. Otroci po navadi ta teden z nestrpnostjo pričakujejo, kajti šole takrat priredijo razne aktivnosti, pa tudi urnik se bolj ali manj spremeni. Izvajalci Tedna otroka so ob tej priložnosti opozorili na stiske, na katere lahko mladostniki naletijo v fazi odraščanja.

Teden otroka, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, temelji na praznovanju Svetovnega dneva otroka, ki se obeležuje vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru, in sicer vse od leta 1956 naprej.

V Sloveniji po statističnih podatkih živi 17 % mladoletnikov. Največji delež otrok, 19 %, jih živi v  naseljih, ki imajo od 50 do 99 prebivalcev. Najmanjši pa v naseljih s 50.000 prebivalci ali več, tam pa je delež otrok 15,3 %.

Kot pove že naslovna tema Tedna otroka, otroštvo ni prepojeno zgolj z radostjo, pač pa tudi s stisko. In ravno na aktualno stanje v slovenski družbi je Zveza prijateljev mladine Slovenije opozorila v poslanici. Zapisali so namreč, da postajata šolanje in študij za nekatere nedosegljiv privilegij, saj doma ni denarja za šolanje v oddaljenem kraju, za stanovanje, hrano in šolske potrebščine. Omenili pa so tudi to, da se v naši državi ne stori dovolj, da bi se preprečile spolne zlorabe, trpinčenja in pretepanja otrok.