| Avtor:

Rast cen industrijskih proizvodov na letni ravni 0,7 %

Rast cen industrijskih proizvodov pri proizvajalcih je bila septembra 0,3 %, na letni ravni pa je bila 0,7 %. Cene industrijskih proizvodov so se v primerjavi z avgustom zvišale za 0,3 %,  cene izvoznih industrijskih proizvodov pa so bile višje za 0,5 %. Cene proizvodov, ki so bili prodani na domačem trgu pa so ostale enake kot avgusta 2012, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Če proizvode primerjamo po namenu porabe, ugotovimo, da so se cene proizvodov za investicije zvišale za 1 %, cene energentov za 0,7 % in cene proizvodov za široko porabo za 0,1 %. Septembra so se najbolj povišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov, in sicer za 4,6 %. Cene proizvodov pijač so bile višje za 0,6 %,  živil pa za 0,3 %.

Vir: zelenaslovenija.si

Nekaterim industrijskim proizvodom so se cene znižale. Med te pa spadajo predelovalne dejavnosti, proizvodnja računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov, proizvodnja kovin ter proizvodnja kemikalij in kemičnih izdelkov.

Cene industrijskih proizvodov, ki so namenjene izvozu, so se najbolj povišale v proizvodnji motornih vozil, kovinskih izdelkov, oblačil, živil in papirja. Cene proizvodov, ki pa so se prodali na slovenskem trgu, so bile višje v proizvodnji izdelkov iz gume in plastičnih mas, v tiskarstvu in proizvodnji pijač in živil.