| Avtor:

Razstava akademika Nikolaja Beera

GRAD — Včeraj so ob 19.00 uri v Gradu na Goričkem otvorili razstavo akademskega slikarja Nikolaja Beera z naslovom S pouti na Goričko. Akademski slikar, rojen leta 1945 v Križevcih na Goričkem, se pri vračanju v rodno krajino obrača k njej z likovno govorico, vsebino pa črpa iz rane mladosti. Razstava bo za obiskovalce odprta do konca oktobra.

V pogovoru z akademikom Nikolajem Beerom, ki živi na Izlakah, smo izvedeli, da njegove slike ne nastajajo s posnemanjem narave, ampak da jih črpa iz svoje notranjosti. “Goričkega ne bom nikoli pozabil,” zatrdi Beer, ki je s trinajstimi leti zapustil Goričko. Na tokratno razstavo je umetnik postavil umetnine, za katere pravi, da predstavljajo tako njega samega kot goričko pokrajino: “Niso vse njive, ni vse Kükeč in niso vse potreti, ampak je vsega ravno toliko, da me bodo lahko obiskovalci, ki mojo umetnost razumejo, tudi prepoznali.”

Za sebe pravi umetnik, da v doživljanju življenja, tudi težkih časov v preteklosti, ni nič drugačen od drugih ljudi in da tega ne skriva. Nadaljuje zelo slikovito: “Enkrat hodi človek po senci, potem pa pride na sonce in na ta način ga življenje premetava.”

Za svojo hčerk0, ki živi v Ljubljani, pravi, da je podedovala nekaj očetovih umetniških genov in da si tudi prizadeva hoditi po poteh umetnosti, vendar na nekoliko drugačen način, posveča se filozofiji in umetnostni zgodovini.

no images were found

Foto: Dejan Šinko