| Avtor:

Regijsko srečanje pevcev in godcev ljudskih pesmi

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS), Območne izpostave Ruše, je v soboto, 11. oktobra, pripravil regijsko srečanje pevskih in godčevskih skupin. Prireditev z naslovom »Pevci nam pojejo, godci pa godejo« je potekala od 18. ure v Domu kulture Bistrica ob Dravi.

regijsko-srecanje-pevcev-8Na prireditev se je uvrstilo 12 skupin, ki jih je na območnih tekmovanjih izbrala dr. Jasna Vidakovič, regijsko srečanje pa je spremljala strokovna selektorica dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta. Sedem sodelujočih skupin je bilo iz Pomurja, pet pa iz Maribora in okoliških krajev.

Pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž ohranjajo glasbo, ki se prenaša iz roda v rod oziroma ohranja izvirno ljudsko izročilo. Vsaka izmed skupina je tako zapela ali zaigrala dve ljudski skladbi. Na tekmovanje sta se uvrstili tudi dve skupini z Goričkega, in sicer Pevke Folklorne skupine iz Kulturno turističnega društva Moščanci, ki so zapele pesmi Kopriva in Düjša premišlavala ter Zgrablenci na kvadrat iz Kulturno umetniškega društva Budinci, ki so zapele pesmi Rasi, rasi, rožmarin ter Od lejpoga husara.

Na koncu prireditve so vsi nastopajoči v zahvalo prejeli tudi priznanje za sodelovanje. To jim je podelila Zvezdana Remšak, koordinatorica JSKD, Območne izpostave Ruše. Sledila je še pogostitev in posvet vodij skupin s strokovno selektorico, ki je podala svoje opombe za nastop posamezne skupine.

Foto: www.lokalec.si

 

no images were found