| Avtor:

Rekorden turistični obisk

V Sloveniji je bilo lani zabeleženih 3,2 milijona prihodov turistov in 9,4 milijone prenočitev, kar je rekorden turistični obisk, kažejo podatki Statistečnega urada Republike Slovenije. Povečalo se je število prihodov in prenočitev tujih turistov, medtem ko se je število prenočitev domačih turistov zmanjšalo.

Prihodov vseh turistov je bilo leta 2012 za dva odstotka več, prenočitev pa za odstotek več kot leto poprej. Prihodov slovenskih turistov je bilo za tri odstotke manj, prenočitev pa za pet odstotkov manj kot v letu 2011. Nasprotno je s tujimi turisti, ki so leta 2012 ustvarili za šest odstotkov več prihodov in prenočitev kot leta 2011.

Največ turistov, ki so obiskali Slovenijo, je prihajalo iz Nemčije, Avstrije in Italije. Povečalo pa se je tudi število turistov iz Nizozemske, Japonske, Kitajske in Ruske federacije.

Vir: slovenijaturizem.com

Med najbolj obiskanimi tudi Moravske Toplice

Največ prenočitev je bilo ustvarjenih v zdraviliških občinah, in sicer 40 %, v gorskih občinah jih je bilo 23 % in v obmorskih občinah 14 %. Najvišjo rast po vrstah občin je v letu 2012 zabeležila Ljubljana. Slovenski turisti so največ prenočitev ustvarili v občinah Brežice, Piran, Moravske Toplice in Podčetrtek. Tuji pa so 30 % vseh prenočitev ustvarili v občinah Piran in Ljubljana.

Decembra 2012 so največje letno povečevanje števila prenočitev turistov zabeležile gorske in obmorske občine, v zdraviliških občinah pa so zaznali zmanjšano število prenočitev.