| Avtor:

Retaš (jabolčni zavitek)

 

Morda si boste za konec tedna zaželeli pravi domači prekmurski retaš. Tokrat vam predstavljamo recept za jabolčnega.

Sestavine:

1 kg gladke moke

0,5 kg ostre moke

1 jedilna žlica soli

5 – 6 dcl mlačne vode

 

Nadev:

2 kg naribanih jabolk

sladkor (po potrebi – odvisno od jabolk, če so bolj kisle potem več sladkorja)

cimet

 

Preliv:

raztopljeno maslo

2 žlici kisle smetane

 

Premaz:

1 jajce

1 žlica kisle smetane

 

Postopek:

Vse sestavine daš v posodo, omesiš testo in pustiš 14 – 20 minut. Na mizi, na veliki krpi, raztegneš testo. Nato testo preliješ (po želji) s prelivom in na testo naneseš naribana jabolka. Jabolčni nadev posuješ s sladkorjem in cimetom. Potem testo z nadevom s pomočjo krpe zvaljaš v zavitek. Zavitek daš v namazan pekač in ga premažeš s premazom. Pečeš 30 minut pri 180 °C. Ko je pečeno in ohlajeno razrežeš na kose, posipaš s sladkorjem v prahu in postrežeš.

 

Foto: Janja Vlaj