| Avtor:

Rouža za vsake beteg

GRAD – Kulturno-umetniško društvo Budinci je v soboto, 6. oktobra, pripravilo prireditev »Rouža za vsake beteg«, ki je potekala v Kulturni dvorani Občine Grad.

KUD Budinci so partnerji projekta Gorička zel, v katerem sodelujeta še Goričko drüjštvo za lepše vütro ter biolog Lovro Vehovar. Gre za projekt, ki je namenjen ohranjanju in širjenju znanja o uporabnosti zdravilnih rastlin na Goričkem. V okviru tega projekta so člani KUD-a pripravili prireditev, na kateri je po uvodnih nagovorih sledil še kulturni program.

Za začetek sta tako nekaj besed spregovorila Saša Fras, član upravnega odbora Goričkega drüjštva za lepše vütro ter biolog Lovro Vehovar. Fras je eden izmed najzaslužnejših za prijavo in izvedbo projekta Gorička zel. Kot je poudaril, so zelišča del človeške civilizacije pravzaprav od njenega pričetka. V zadnjih nekaj letih se po njegovem mnenju odnos ljudi do zelišč izboljšuje, k temu pa pripomore tudi zeliščarska sekcija, ki jo imajo v Goričkem drüjštvu za lepše vütro, saj se namreč zavedajo, da je ta panoga lahko del oživljanja goričkega gospodarstva.

V krajšem kulturnem programu so nastopili člani KUD-a Budinci. Predstavile so se ljudske pevke, ki letos praznujejo 25 let delovanja, s krajšim spletom ljudskih plesov se je predstavila folklorna skupina, ki zadnjih nekaj let ponovno deluje ter Zgrablenci na kvadrat, ki ohranjajo goričke in prekmurske ljudske pesmi. Za dodatno popestritev so poskrbeli Kristjan Lainšček ter Irena in Jožef Tibola, ki so pripravili krajši skeč na temo zelišč. Naslovili so ga »Rouža za vsake beteg«, na humoren način pa so prikazali razliko med zdravniki in zeliščarji.

Po kulturnem programu in pogostitvi so se zbrani odpravili v Dolnje Slaveče, kjer so si ogledali nov zeliščni vrt ter poskusili zeliščni čaj. Kot je povedal Lovro Vehovar, so poskušali narediti permakulturni zeliščni vrt. Za pripravo zemlje in začetek delovanja vrta so potrebovali eno leto, saj je bila na prostoru, kjer je sedaj vrt, nekoč kmetija, ki pa je bila dolga leta zapuščena. Tako je tudi narava šla svojo pot, saj se je vse zaraslo in namesto njiv je zrasel gozd.

Po besedah Vehovarja želijo tako z zeliščnim vrtom ljudem prikazati še druge zdravilne rastline ter jih morda tudi navdušiti za to dejavnost, saj so trenutno pogoji za zeliščarstvo na Goričkem več kot odlični.

 

no images were found

Foto: D. N. in Anita Hari