Objavljeno: tor, nov 6th, 2012

Rudnik soli Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka – čudovite dvorane  polne podob, kipov in predmetov iz soli ter prikaz zgodovine in razvoja rudarske tehnologije skozi čas.

Po poljski legendi je za odkritje rudnika v 13. stoletju zaslužna kraljica Kinga, hči madžarskega kralja Bele IV. in žena poljskega kralja Boleslawa. Kraljica je svoj zaročni prstan vrgla v madžarski rudnik soli, čez čas pa ga je rudar našel v Wieliczki. Danes je v rudniku mogoče videti skulpturo iz soli, ki prikazuje, kako rudar vrača prstan kraljici Kingi. Sveta Kinga je tako postala zaščitnica rudarjev v rudniku soli Wieliczka.

Rudnik soli Wieliczka700 let star rudnik soli Wieliczka, ki je od Krakova oddaljen 16 kilometrov je zaradi svoje enkratnosti vpisan na Unescov seznam svetovne in naravne dediščine. Neprekinjeno je deloval vse od srednjega veka do leta 1996, ko so delovanje ustavili zaradi poplave v rudniku in nizkih cen soli. Devet nivojev sega do globine 327 metrov in pokriva 300 kilometrov.

Danes se v rudniku nahaja muzej, ki ga letno obišče več kot milijon turistov. Zanimanje za oglede pa je vzbujal že v 14. stoletju, a so oglede dovolili le nekaterim obiskovalcem poljskega dvora, od leta 1826 v rudniku izvajajo terapevtske kopeli – še danes je znan kot podzemno zdravilišče, ki naj bi ugodno vplivalo na bolezni dihal s svojo mikroklimo.

Prispevek in foto: Tjaša Gomboc

Polls

Koliko časa namenite telesnim aktivnostim?

View Results

Loading ... Loading ...
apr
9
čet
Razstava ročnih del
apr 9 @ 14:00 – maj 31 @ 15:00
Društvo  upokojencev Puconci  vabi na   OTVORITEV RAZSTAVE ROČNIH DEL       v četrtek, 9. aprila 2015 ob 14. uri v prostoih občinske zgradbe v Puconcih. Na razstavi bodo predstavljeni izdelki članic, ki so jih ustvarjale v dolgih[...]

Prikaži koledar

Zanimiva misel

Biti ljubljen pomeni več, kot biti bogat, ker pomeni biti srečen!

TillerHuda šala

VPRAŠANJE

V šoli pri pouku matematike učiteljica vpraša Janezeka: Janezek, na veji sedijo tri vrane, lovec eno ustreli, koliko jih še ostane na veji?
Nobebna učiteljica. Ustreljena pade ostali dve pa odletita.
Janezek narobe. Dve še sedita, ampak mi je všeč tvoj način razmišljanja.
Janezek je nekaj časa tiho, nato pa dvigne roko:
Učiteljica sedaj bi pa jaz vas nekaj vprašal!
No Janezek pa vprašaj!
Takole, po cesti hodijo tri ženske in v roki držijo sladoled. Prva ga grizlja, druga ga sesa, tretja pa ga liže. Kaj mislite katera od the treh je poročena??
Učiteljica zardi in je malo v zadregi, nato pa le odgovori: Janezek mislim da tista, ki ga sesa!
Učiteljica narobe!!
Tista je poročena ki ima na roki poročni prstan, ampak mi je pa všeč vaš način razmišljanja.