Objavljeno: tor, nov 6th, 2012

Rudnik soli Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka – čudovite dvorane  polne podob, kipov in predmetov iz soli ter prikaz zgodovine in razvoja rudarske tehnologije skozi čas.

Po poljski legendi je za odkritje rudnika v 13. stoletju zaslužna kraljica Kinga, hči madžarskega kralja Bele IV. in žena poljskega kralja Boleslawa. Kraljica je svoj zaročni prstan vrgla v madžarski rudnik soli, čez čas pa ga je rudar našel v Wieliczki. Danes je v rudniku mogoče videti skulpturo iz soli, ki prikazuje, kako rudar vrača prstan kraljici Kingi. Sveta Kinga je tako postala zaščitnica rudarjev v rudniku soli Wieliczka.

Rudnik soli Wieliczka700 let star rudnik soli Wieliczka, ki je od Krakova oddaljen 16 kilometrov je zaradi svoje enkratnosti vpisan na Unescov seznam svetovne in naravne dediščine. Neprekinjeno je deloval vse od srednjega veka do leta 1996, ko so delovanje ustavili zaradi poplave v rudniku in nizkih cen soli. Devet nivojev sega do globine 327 metrov in pokriva 300 kilometrov.

Danes se v rudniku nahaja muzej, ki ga letno obišče več kot milijon turistov. Zanimanje za oglede pa je vzbujal že v 14. stoletju, a so oglede dovolili le nekaterim obiskovalcem poljskega dvora, od leta 1826 v rudniku izvajajo terapevtske kopeli – še danes je znan kot podzemno zdravilišče, ki naj bi ugodno vplivalo na bolezni dihal s svojo mikroklimo.

Prispevek in foto: Tjaša Gomboc

Polls

Koliko časa namenite telesnim aktivnostim?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

dec
6
sob
18:00 Tekmovanje v spajanju sesalnega ...
Tekmovanje v spajanju sesalnega ...
dec 6 @ 18:00 – mar 14 @ 23:45
Tekmovanje v spajanju sesalnega voda, sezona 2014 / 2015 PGD PERTOČA  RAZPISUJE   3. GASILSKO TEKMOVANJE V SPAJANJU SESALNEGA VODA OBČINE ROGAŠOVCI NA PERTOČI   Tekmovanje bo prvo izmed ŠESTIH, ki jih razpisuje Gasilsko poveljstvo[...]
jan
9
pet
23:58 Gledališke predstave v sklopu ab...
Gledališke predstave v sklopu ab...
jan 9 @ 23:58 – feb 20 @ 23:45
Naslednje 3 predstave se bodo zvrstile v naslednjih terminih; »GREMO NA MORJE« – gledališka skupina KOFETARJI Društva upokojencev Lendava: OBVEŠČAMO VAS, DA 2. PREDSTAVA V SKLOPU GLEDALIŠKEGA ABONMAJA ZVEZE KULTURNIH IN TURSITČNIH DRUŠTEV OBČINE PUCONCI, KI[...]

View Calendar

Zanimiva misel

"Človeka osrečijo njegovi lastni napori, brž ko spozna potrebne prvine za srečo - preproste užitke, določeno mero poguma, nesebičnost, ljubezen do dela in predvsem čisto vest. Zdaj sem prepričana, da sreča niso le prazne sanje."

George SandHuda šala

MARIHUANA

Na policiji zazvoni telefon ...
»Halo, je to policija?«
»Da. Kako vam lahko pomagamo?«
»Kličem zato, da prijavim svojega soseda, Jožeta Novaka. Da boste vedeli, v drvarnici skriva marihuano! Ne vem, kako hudiča jo je spravil med hlode, ampak zagotovo je tam.«
»Najlepša hvala za klic, gospod.«
Naslednji dan pošlje načelnik policije skupino mladih, nadobudnih policistov do Jožetove hiše. Temeljito se lotijo preiskave – najprej preiščejo drvarnico, a ne duha ne sluha o marihuani. Potem se lotijo še hlodov – prav vse jih razsekajo, a marihuane še vedno ni nikjer. Jožetu se samo pomenljivo nasmehnejo, češ – te bomo že dobili, in odidejo.
Kmalu zatem v Jožetovi hiši zazvoni telefon.
»Hej, Jože! Tukaj Janez. So prišli policaji?«
»So!«
»So ti posekali drva?«
»So!«
»Vse najboljše, stari!«