| Avtor:

Sadjarsko društvo Pomurje novim izzivom naproti

Na turistični kmetiji Smodiš v Otovcih je včeraj, 2. 2. 2013, potekal 22. redni občni zbor Sadjarskega društva Pomurja. Občnega zbora se je udeležilo okrog 80 članov društva iz celotnega Pomurja.

Predsednik društva Vlado Smodiš je na kratko povzel pregled dela v prejšnjem letu. Največ poudarka je bilo na obrezovanju in cepljenju sadnega drevja spomladi, raznih tečajev iz sadjarstva in sodelovanja z Biotehniško šolo Rakičan, s katero so septembra organizirali tudi izlet na Madžarsko. Člani so se udeležili še ekskurzije v Krajinski park Kozjansko in v hrvaški Kumrovec ter sodelovali pri razstavi starih sort jabolk in hrušk na TK Smodiš.

Po končanih poročilih je upravni odbor podelil priznanja za dolgoletno delo v sadjarskem društvu. Prejeli so ga Janez Gomboc, Anton Klar in Vera Smodiš, ki sicer ni članica društva, je pa zelo aktivna pri njihovem delovanju.

Sledila je razprava župana občine Puconci Ludvika Novaka, ki je pohvalil uspešno delo v preteklem letu in zaželel še uspešno delo naprej. Ravnatelj Biotehniške šole Rakičan, gospod Štefan Smodiš je poudaril, da je zelo pomembno sodelovanje z njimi in z društvom, saj skupaj organizirajo razne ekskurzije in tečaje. Svoje mnenje so še dodali gospod Ernest Novak iz vinogradniškega društva Goričko in predstavnik čebelarskih društev Pomurja, ki je izpostavil pazljivo uporabo fitofarmacevtskih sredstev, umiranje čebel in njihov pomen za okolje.

Sledila je predstavitev programa dela za tekoče leto. Že naslednji teden v soboto, 9. februarja, bo potekal prikaz zimske rezi sadnega drevja na TK Smodiš v Otovcih. Predavanje bo vodil gospod Miran Torič iz KGZS-ja. Obenem bo tudi potekal tečaj za rezača sadnega drevja. 15. in 16. marca bo potekal prikaz cepljenja in zaščite sadnega drevja, 13. aprila se načrtuje enodnevna ekskurzija, 18. maja pa še tradicionalni piknik in strokovna predavanja na temo zelena opravila in ugotavljanje škodljivcev.

Vsi željni marmelade in kompotov se lahko 13. julija udeležijo tečaja kuhanja marmelade in priprave kompotov na TK Smodiš. V avgustu in septembru Sadjarsko društvo Pomurja načrtuje izlet in ekskurzijo. Ob koncu sezone, 4. oktobra, bo na TK Smodiš potekala še razstava starih sort jabolk in hrušk.

Društvo želi to leto bolj aktivno sodelovati tudi s čebelarji, posebno skrb morajo posvetiti čebelam s pravilnim škropljenjem. V sadnem vrtu bodo še posadili kakšno sadiko in zamenjali del dotrajane ograje. Program za leto 2013 je bil potrjen, na koncu je predsednik društva podelil še priznanja iz društvenega ocenjevanja sadnih destilatov za leto 2013.

Ocenjevanje je potekalo že dvajsetič, rezultati so bili naslednji:

ŽGANJA: sprejetih 94 vzorcev. Podelili so 46 zlatih, 25 srebrnih in 21 bronastih medalj, 2 vzorca sta bila zavrnjena. Največ točk so dosegli:

  1. KOLTAI Tomaž, Lončarovci – šipkovo žganje 19,50 točk
  2. KERČMAR Ernest, Sebeborci – jabolčno žganje 19,15 točk
  3. PREGL Miran, Miklavž na dravskem polju – viljamovka 18,90 točk
  4. BERDEN Ludvik, Berkovci – kutinovo žganje 18,80 točk
  5. NOVAK Ernest, Vaneča – vinjak 18,80 točk

Povprečna ocena vseh ocenjenih žganj je bila 17,29 točk.

LIKERJI: sprejetih 33 vzorcev, kjer so podelili 24 zlatih in 9 srebrnih medalj. Najboljša žganja so od:

  1. DOMAČIJA PADOVNIK, Bogojina – višnjev liker 19,65 točk
  2. PREGL Miran, Miklavž na dravskem polju – medeni liker 19,65 točk
  3. DRUŽINA PETRIJAN, Pečarovci – zeliščni liker 19,25 točk

Povprečna ocena pri likerjih je bila 18,27 točk.

SADNA VINA: sprejeti 3 vzorci in vsi vzorci so dobili zlate medalje. Najboljšo oceno je dosegla KONRAD Zvonka iz Hrašenskega vrha, ki je za višnjevo vino dobila 19,25 točk. Povprečna ocena je bila 18,80 točk.

SADNI KISI: sprejetih 5 vzorcev. Podelili so 3 zlate in 2 srebrni medalji. Najboljši kis je imela GJERKEŠ Helena iz Fikšincev, ki je za jabolčni kis prejela 18,80 točk. Povprečna ocena pri kisih je bila 18,20 točk.

SADNI SOKOVI: sprejeti 4 vzorci. Podelili so 3 zlate in 1 srebrno medaljo. Najboljši sok je imela FRIŠKIČ Zinka iz Kroga. Za grozdni sok je prejela 18,65 točk. Povprečna ocena pri sokovih je bila 18,40 točk.

MARMELADE: sprejetih 10 vzorcev. 7 je dobilo zlato, 3 pa srebrno medaljo. Najboljšo marmelado je skuhala FLIS Marjeta iz Murske Sobote, ki je za ribezovo marmelado prejela 18,60 točk. Povprečna ocena pri marmeladah je bila 18,10 točk.

Na končani podelitvi priznanj je sledila pogostitev s kolinami in bujto repo. Ob prijetnih pogovorih sadjarjev in z željo, da to leto ne bodo zmrzal, moča ali suša zmanjšali pridelka, so se zbrani veselili novih izzivov v tekočem letu.

 Prispevek: Robi Gjergjek