| Avtor:

Sarajevo 1.del

Sarajevo je največje in glavno mesto Bosne in Hercegovine. Spada med najpomembnejša in najlepša mesta na Balkanu. Mesto obiskovalce navduši s številnimi znamenitostmi, prijaznostjo ljudi in njihovo kulturo, z omamno dišečimi čevapčiči in s pravo kavo.

sarajevo-3Sarajevo so leta 1461 ustanovili Osmani. Leta 1914 je srbski terorist Gavrilo Princip na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda izstrelil kroglo, ki je sprožila prvo svetovno vojno. Točno sedem desetletij kasneje pa je bilo Sarajevo mesto prijetnejšega dogodka, tistega, ki naj bi prinašal mir. Leta 1984 je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre.

Sarajevo je imelo ob popisu leta 1991 imelo 416.000 prebivalcev. Med leti 1992 in 1996 je med vojno v Bosni mesto, ki je bilo pod nadzorom sil federacije BiH, prestajalo dolgotrajno obleganje in obstreljevanje vojske Bosanskih Srbov. Med tri leta in pol trajajočim obleganjem mesta je padlo kar 12.000 žrtev. Zaradi vojne se je število prebivalcev Sarajeva zmanjšalo, spremenila pa se je tudi njegova etnična in religiozna sestava. Pred vojno je bilo število pravoslavnih in muslimanov skoraj enako, danes pa slednji močno prevladujejo.

Malo je mest, v katerih lahko že med kratkim sprehodom naletite na sinagogo, džamijo, katoliško in še pravoslavno cerkev. Zanimivo je, da so različne religije skozi zadnja stoletja bolj ali manj živele v sožitju. Sarajevo je še vedno multikulturna prestolnica. Meščani so se naučili živeti eden z drugim in njihova gostoljubnost ter prijaznost morda izvirata iz stoletja trajajočega razvijanja strpnosti do drugačnih kultur. Zaradi dolgoletne turške vladavine večino sakralnih objektov predstavljajo islamski – v Sarajevu je kar 186 mošej.

Danes Sarajevo postaja sodobna evropska prestolnica. Je del kantona Sarajevo, enega od desetih kantonov BiH. V njem so številne pomembne stare zgradbe, kot je mošeja Gazi Husrev-bega in sarajevska katedrala. Simbol Sarajeva pa je sarajevska vijećnica. Predstavlja najlepši objekt iz avstro-ogrskega obdobja. Poleti v mestu priredijo vsakoletni Sarajevski filmski festival, čez leto pa Baščaršijske noči, Sarajevski zimski festival, Sarajevski festival jazza, ter Sarajevski modni teden.

bascarsija-8Baščaršija

Osrčje Sarajeva in tudi njegovega najprivlačnejšega dela – Starega Grada predstavlja Baščaršija. Baš-čaršija dobesedno pomeni »glavna tržnica.« Ob nastanku sredi 15. stoletja je obsegala zgolj trg okrog današnje fontane Sebilj, danes pa Baščaršija imenujemo ves trgovski prostor v starem Sarajevu. Baščaršijo so zgradili po arabskem vzoru – glavna ulica je na levi in desni strani nabita s trgovinicami, prečno na glavno ulico pa je posejanih več kratkih, ožjih uličic. Ker gre za pretežno muslimansko deželo, so ljubitelji piva marsikdaj razočarani, saj poleg čevapčičev dobijo kvečjemu brezalkoholno pivo. Poleg čevapdžinic je tudi polno buregdžinic. Bosanci poleg čevapčičev in bureka najraje pijejo kislo mleko, kefir ali jogurt. Burek se v Sarajevu prodaja na težo, kot pri nas na primer klobase.

tunel-spasa-2Tunel spasa

V predmestju Sarajeva stoji Tunel spasa, ki spominja na pred kratkim končano vojno. Tunel je bil zgrajen leta 1993. Prostovoljci so tunel kopali v osemurnih izmenah, končan pa je bil v štirih mesecih in štirih dneh. Končan je bil 30. julija. Podzemni tunel je bil Sarajevčanom med več kot triletnim obleganjem edino okno v svet. Z dolžino 800 metrov je povezoval Butmir in Dobrinjo, izhod pa je imel na sarajevskem letališču, ki naj bi bila nevtralna točka. Skozi meter široke in 1,60 metra visoke rove so tovorili vso humanitarno pomoč, večkrat pa so skozenj prepeljali tudi tedanjega predsednika Alijo Izetbegovića. Danes je 25 metrov tunela preurejenih v muzej, ki ga ureja družina Kolar. V okolici letališča ga je nekoliko težko najti, tudi zato, ker od daleč izgleda kot navadna hiša. Kar pravzaprav tudi je, saj družina Kolar tam tudi v resnici živi.

vrelo-bosne-1Vrelo Bosne

Izvir Bosne je izvir in čudoviti park v centralni BiH. Spada med najlepše znamenitosti v državi. Nahaja se na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini predmestja Ilidža. Park sam je mreža poti, ki vodijo do brbotajočih izvirov (tu je tudi črpališče sarajevskega mestnega vodovoda), brzic in slapov, mirujočih ribnikov ter manjših otokov, ki jih čez potoke povezujejo mostički. V parku je možno videti tudi več takšnemu okolju prilagojenih živali, kot so veverice, labodi in race.

no images were found