| Avtor:

Selekcija U-16 HK Triglav Predanovci postali svetovni prvaki

Minuli vikend so v Avstriji potekale Svetovne igre mladih. Več kot 400 ekip iz več kot 30 držav se je pomerilo v osmih športnih, in sicer: v nogometu, košarki, rokometu, odbojki, fistballu, tenisu, ragbiju ter hokeju na travi. Slovenijo je v hokeju na travi zastopala ekipa hokejskega kluba Triglav Predanovci.

selekcija-u-16-hk-triglav-predanovci-postali-svetovni-prvaki-4Triglav se je v Celovec odpravil z najstarejšo ekipo Šole hokeja na travi, ekipo šestnajstletnikov. Ekipa, ki že več kot desetletje prevladuje na tem koncu Evrope ter je letos osvojila že 14. zaporedni naslov državnega prvaka Slovenije, je tako naskakovala še naslov najboljšega med najboljšimi. Triglav je za preboj v finale v skupini najprej moral premagati državne prvake Slovaške, ekipo SK Senkvice, državne prvake Avstrije, ekipo HC Wien ter nemške državne prvake, ekipo ASV München. Uvodno srečanje je Triglav odigral proti ekipi SK Senkvice. Eni in drugi so se morali najprej navaditi na igrišče enega od športnih objektov v Celovcu, kajti teren je bil povsem drugačen kot tisti na katerem igrajo Slovaki, ter teren na katerem igra Triglav. Kljub temu sta obe ekipi prikazali všečno igro ter se na koncu povsem pravično razšli z izenačenim izidom. Edini zadetek za Triglav je dosegel Anže Fujs. Klub se je pred začetkom iger dogovoril za sodelovanje z zibelko hokeja na travi Indijo. Tako so na tekmi za Triglav nastopili tudi trije igralci iz Indije. Drugi dan tekmovanja so Triglavu nasproti stali Nemci. Ekipa iz glavnega mesta München je kmalu spoznala, da bodo Slovenci zanje enostavno premočni. Ob odlični igri, se je tokrat izkazal tudi vratar Dominik Zorko. Z dvema zadetkoma Tadeja Horvata in enim zadetkom Anžeta Fujsa, Tadeja Mikole ter Mitje Dšubana se je tekma končala z visoko zmago Triglava 5 : 1.

selekcija-u-16-hk-triglav-predanovci-postali-svetovni-prvaki-1Zadnjo tekmo v skupini je Triglav na vročem soncu sobotnega popoldneva odigral proti ekipi HC Wien. Telesno močnejši Avstijci so v srečanje stopili zelo samozavestno, saj so premagali tako Slovake kot Nemce in si tako že zagotovili igranje v velikem finalu. Tudi Triglav si je želel zmage, saj so se fantje že dodobra navadili na podlago ter se uigrali z okrepitvami iz Indije. Kljub temu pa sta obe ekipi v tekmo stopili nekoliko previdno, saj bi se ob zmagi Triglava obe ekipi srečali še v velikem finalu. Po izenačenem prvem polčasu, pa je Triglav v drugem nasprotnike povsem nadigral. Več ali manj je igra potekala na strani Avstijcev z konstantnimi priložnostmi Triglava. Prvi zadetek je dosegel Anže Fujs, kmalu zatem pa je za zmago zadel še Tadej Mikola. Nekaj minut pred koncem so zadeli tudi Avstrijci, a je ostalo pri rezultatu 2 : 1 in zmagi Triglava. Zmaga je pomenili, da je ekipa zasedla prvo mesto v skupini ter se tako uvrstila v veliki finale, ki je potekal na osrednjem igrišču poleg nogometnega stadiona na katerem se je igralo Evropsko prvenstvo.

Po zasluženem počitku ter kopanju v Wörthersee- ju je tako Triglav v nedeljo nastopil v velikem finalu Svetovnih iger mladih. Pomerili so se z nasprotnikom, ki so ga v skupinskem delu že premagali, ekipo HC Wien, a finalna tekma je bila nekoliko drugačna. Avstrijci so imeli tudi veliko podporo okrog igrišča. Trener Vitomir Fujs se je za razliko od skupinskega dela, odločil da bo ekipa igrala ofenzivno že vse od prve minute dalje. Fantje so bili od Avstrijcev nekoliko bolj spočiti, saj je HC Wien v drugem polčasu tekme v skupinskem delu veliko pretekel brez žoge. Kljub boljši igri Triglava se je polčas končal z izidom 0 : 0. V drugem polčasu pa je Anže Fujs za HC Wien postal nerešljiva uganka. Ob vsakem dotiku žoge je Anže preigral vsaj dva igralca nasprotne ekipe ter z tem povzročal nemalo težav. Odlično sta igrala tudi Tadej Horvat ter Tadej Mikola, prvi je po koncu tekme obiskal tudi bolnišnico v Celovcu, saj je v žaru borbe utrpel zvin prsta. Igro je z zadnje vrste mirno organiziral Domen Godina in tako z vratarjem Dominikom Zorkom zaklenil vrata.

Presing Triglava že na nasprotni polovici je navsezadnje obrodil sadove. Anže Fujs je moštvo popeljal v vodstvo. Kasneje se je izkazalo, da je bil edini zadetek dovolj za zmago in tako se je Triglav veselil naslova mladinskega svetovnega prvaka. Klub iz majhne vasi Predanovci se je tako vpisal v zgodovino hokeja na travi,  saj je osvojil naslov kot prvi klub na svetu, šestnajstletniki pa so tako ponovno dokazali, da so preprosto rečeno najboljši.

Rezultati:

Skupinski del

HK Triglav Predanovci  1 : 1  SK Senkvice (SVK)

HK Triglav Predanovci  5:1   ASV München (GER)

HK Triglav Predanovci  2:1  HC Wien (AUT)

Finale:

HK Triglav Predanovci  1:0  HC Wien (AUT)

V Celovec so odpotovali:

IGRALCI: Fujs  Anže, Dšuban Mitja, Frumen Gašper – vratar, Godina Domen, Horvat Tadej, Mikola Tadej, Nemec Alan, Potokar Nejc, Zorko Dominik – vrata

Poškodovani: Mikola Sašo

Ostali: Potokar Matjaž – predsednik Hokejskega kluba Triglav Predanovci ter vodja ekipe, Fujs Vitomir – trener, Fujs Gregor – sodnik, Balaž Alen – sodnik, Fujs Darinka, Potokar Bernarda, Potokar Aljaž, Nemec Zorica, Zrinski Petra

Foto in prispevek: Gregor Fujs

no images were found