| Avtor:

Skrb za zdravje v mrzlih dneh

Nizke zimske temperature velikokrat pustijo posledice na našem imunskem sistemu. Ravno zato je pomembno vedeti, kaj lahko preventivno storimo, da zmanjšamo dovzetnost za različne okužbe, predvsem za prehlad in gripo.

Vir: fitman.si

Vir: fitman.si

Prehlad in gripo bomo najlažje odgnali stran od nas, če bomo skozi celo leto skrbeli za zdrav način življenja, kar vključuje tudi vsakodnevno rekreacijo. Gibanje namreč izboljšuje našo kondicijo in krepi naš imunski sistem. Zato so tudi v zimskem času priporočljivi vsaj sprehodi v naravi. Pomemben dejavnik je tudi uravnotežena prehrana, s katero v naše telo vnesemo dovolj snovi, ki jih potrebujemo za ohranjanje zdravja. Nasploh, v zimskem času pa še posebej, je pomembno uživanje sadja in zelenjave, saj vsebujeta vitamine in minerale, ki zmanjšujejo tveganje za gripo in druge okužbe dihal. Velik dejavnik je tudi pitje zadostne količine vode, da naše telo ne bo dehidriralo.

Tudi v zimskih dneh je priporočljivo vsaj za nekaj časa prezračiti sobne prostore in upoštevati

Vir: vitafit.si

Vir: vitafit.si

osnovna higienska navodila. Najpomembnejše je temeljito umivanje rok, prav tako pa se je dobro izogibati bolnim osebam. S tem bomo zmanjšali možnost, da se z okužbo nalezemo od druge osebe (Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje).

Pred gripo se seveda lahko zaščitimo tudi s cepljenjem. Če pa se za to ne odločimo, je priporočljivo upoštevati zgornje nasvete, kajti vsakodnevno gibanje, uravnotežena prehrana in pitje dovolj tekočine imajo prav tako dober vpliv na naš imunski sistem, s tem posledično pa tudi na naše zdravje.