| Avtor:

Skrb za živali pozimi

Zimski čas, v katerega smo že dodobra zakorakali, prinaša tako številne radosti in veselje tistim, ki obožujejo sneg in mraz, kakor tudi številne nevšečnosti zaradi nizkih temperatur in velikokrat neočiščenih cest, kadar zapade sneg. Se pa soočamo s suhim mrazom, ki zna biti prava nadloga predvsem za živali.

Živali pozimiZa prihajajoči konec tedna so napovedane še nižje temperature po celotni Sloveniji, ponekod lahko zapade še več snega, dnevne temperature pa se marsikje tudi čez dan ne bodo dvignile nad ledišče. Kar je seveda povsem normalno in običajno, saj smo šele na začetku zime.

Vendar pa moramo ravno v tem času posebno pozornost nameniti  živalim, tako prostoživečim kot domačim. Psom, ki bodo zimo preživeli na prostem, moramo zagotoviti primerno hiško, ki mora biti dobro izolirana in z zastorom, ki bo preprečeval vdor hladnega zraka. Pomembno je tudi, da ima pes ležišče, ki ga bo grelo. Hrana naj bo pozimi nekoliko bolj kalorična, vendar še vedno zdrava, prav tako pa je treba poskrbeti za vodo, saj lahko ta v mrzlih zimskih dneh hitro zmrzne. Poskrbeti je treba tudi za dovolj gibanja, tako za pse, ki bodo zimo preživeli zunaj, kot za pse, ki imajo notranji dom. S tem jih bodo dodatno ogreli. Po sprehodu pa je treba poskrbeti tudi za blazinice na tačkah – zaradi soli jim jih moramo skrbno očistiti s toplo vodo.

Pozornost je treba nameniti tudi mačkam, predvsem tistim, ki so prostoživeče ali preživijo večino časa zunaj. Urediti jim moramo primerno ležišče s toplo podlago, prav tako poskrbimo za primerno in zadostno količino hrane in vode.

Ker pa imajo ljudje pri hiši tudi ostale domače živali, kot so krave, konji, prašiči, kokoši in podobo, je treba poskrbeti tudi za njih. Vse živali namreč težje prenašajo nizke zimske temperature, zato jim moramo zagotoviti topla bivališča oziroma hleve. Ti naj bodo svetli, očiščeni in suhi, imeti morajo tudi zadostno količino podlage (sena, slame), na katerih jih ne bo zeblo.

Primerno bivališče, zadostna količina hrane in vode so vsekakor prioriteta pri skrbi za živali, tako za domače kot prostoživeče, ne glede na letni čas – v teh hladnih zimskih dneh pa je treba temu nameniti še več pozornosti in časa, saj živali ne morejo kar same poskrbeti zase.

Vir: www.dzzpomurja.si