| Avtor:

Slaščičar, ki ustvarja umetnine iz snega

“Če drugemu ne moreš pomagati, ga pusti vsaj pri miru in mu ne škodi s svojimi dejanji,” meni Miran Špilak iz Pečarovcev, ki je to zimo odkril svoj talent. Naredil je kar devet snežnih skulptur. Po poklicu je slaščičar. Zaradi situacije kakršna je pri nas, že dolgo ne opravlja svojega poklica, ampak je zaposlen v tujini.

Slaščičar, ki ustvarja umetnine iz snegaTo zimo ste se predali zimskemu ustvarjanju na snegu. Koliko snežnih skulptur ste naredili?

Po nekaj letih je letošnja zima spet bila prava. Mislim glede na količino zapadlega snega. Tako sem bil skoraj vsak vikend zaposlen s kidanjem. Med tem sem začel razmišljati, zakaj bi bili samo kupi snega, saj se iz tega da narediti nekaj, kar lahko služi kot okras na dvorišču, če mi seveda uspe kaj narediti. Od tu tudi moj začetek ustvarjanja. Mislim, da jih je bilo vse skupaj osem do devet. Ostalo jih je tudi nekaj nedokončanih, saj so se vremenske razmere tako hitro spreminjale, od – 5 do + 8 stopinj, da jih ni bilo mogoče dokončati.

Katere so vse to bile?

Vsaka od teh skulptur ima tudi svoj pomen sporočilo. Želja, lepota, ljubezen, sreča, pričakovanje. Če jih še naštejem: Yamaha R1, chopper, kača anakonda (dolžina 30 metrov), delfini, TED (iz filma), miki miška, velikonočni zajček …

Kdo Vas je za to navdušil oziroma od kod ta ideja, navdih za to?

Že, ko sem začel premetavati sneg sem razmišljal, zakaj bi delal nekaj, kar delajo vsi. Zakaj ne bi naredil nekaj izvirnega, nekaj posebnega … Tako sem začel tudi z realizacijo prvega sneženega motorja, saj sem tudi sam motorist. Ideja za to je moja velika želja nekoč imeti Yamaho R1, črno-bele barve. Od začetka je bila ta ideja samo v moji glavi, saj nihče ni vedel, kaj bi naj iz tega nastalo. Dokler ni začelo dobivati svoje končne oblike, je izgledalo nenavadne oblike.

Katera skulptura Vam je vzela največ časa in koliko časa ste jo delali?

Yamaha R1. Za samo izdelavo sem rabil tri dni, saj sem bolj delal z glavo kot z rokami. Zato, ker sem se hotel čim bolj približati originalu Yamahi R1. To mi je na koncu tudi bolj ali manj uspelo.

Ste skulpture delali sami ali Vam je kdo pri tem pomagal?

Vse sem izdeloval sam. Ker ne morem nikomur razložiti točno tisto, kar sem hotel videti na koncu.

Nam lahko podrobneje opišete postopek izdelovanja snežnih skulptur?

Za čim boljše približevanje realnim stvarem sem vse izdeloval samo z rokami, saj tako najlažje. Oblikuješ in imaš občutek za tisto obliko, ki jo želiš narediti. Vse je bilo narejeno samo iz snega, brez dodajanja najrazličnejših predmetov kot so les, plastika, železo … Za boljše izstopanje detajlov in lažje prepoznavanje končnega izdelka sem začel uporabljati tudi razne barve, od navadnih jedilnih barv do različnih sprejev, ki so dali izdelku končni efekt.

To je za Vas pomenilo tudi izdatke. Koliko znašajo stroški za barve in spreje?

Seveda. Danes ni nič več zastonj. Tako sem imel tudi izdatke. To je skoraj najpogostejše vprašanje, koliko si pa dal oziroma plačal za barve. Če povem po pravici, sem porabil za barve približno 80 do 100 evrov, kar je nič proti temu, da sem ugotovil, da sem sposoben več kot sem si sploh mislil. Z sto evri se ne da kupiti nadarjenosti oziroma talenta, ampak ga moreš odkriti.

Katera skulptura je bila Vam osebno najbolj všeč?

Nobena od teh stvari ni bila vnaprej načrtovana. Odvisno je bilo od razpoloženja, časa, količine snega. Ne morem se odločiti katera mi je najlepša, ker mi vsaka od njih nekaj pomeni.

Slaščičar, ki ustvarja umetnine iz snegaKakšni so bili odzivi prijateljev, znancev na te skulpture?

Na te moje snežne stvaritve so se ljudje pozitivno odzvali, saj so jih hodili gledat najprej sosedje, nato prijatelji in s pomočjo Facebook profila se je to hitro širilo. Ampak, zaradi hitrih vremenskih sprememb, so jih v celoti lahko videli le najhitrejši. Najdaljšo dobo je imela prav prva skulptura – motor. Mislim, da je zdržala en teden. Najkrajša pa en dan in jo je pobralo skoraj v krajšem času kot sem potreboval za izdelavo. Odzivnost ljudi je bila velika, ne le iz Slovenije, ampak celotnega sveta, saj sem na nekaterih internetnih straneh imel skoraj 1.000.000 ogledov, 25.000 všečkov, nekaj 1000 delitev (če koga zanima lahko preveri na naslednji strani http://m.9gag.com/gag/6444633). Na koncu je ta skulptura s strani gledalcev oziroma obiskovalcev dobila tudi ime Ledena strela. Nad tem sem bil tudi sam presenečen, saj sem naredil prvi sneženi motor, ki je bil 90 % podoben originalu po velikosti, širini, dimenzijah gum oziroma koles, barvi in še marsičem. Tedaj sem se začel zavedati, da sem naredil nekaj, kar ne more vsak, ki ima malo volje, lopato in sneg. Na moje veliko presenečenje sem odkril, kot pravijo drugi … svoj talent. To sem kasneje tudi potrdil in se sam prepričal, da lahko naredim iz snega skoraj vse, kar vidim, ali si ustvarim sliko v glavi.

Kaj pa meni o tem vaša družina?

Pač vsi, ki me poznajo so bili navdušeni nad samimi idejami in nad tistim kar so lahko videli v živo ali prek spleta. Bil sem deležen mnogih čestitk in pohval, saj je bila vsaka snežena podoba nekaj posebnega, nevsakdanjega.

S čim se ukvarjate v prostem času?

V prostem času, pač koliko mi ga ostane, saj sem doma samo za vikende, ga poleti največkrat izkoristim za vožnjo z motorjem. Udeležim se raznih avto moto srečanj, saj me že od malih nog zanimajo motorji in predelani avtomobili. Temu primerno izgleda tudi moj avtomobil. V Pomurju je prepoznaven pod imenom Puma, saj imam na njem tatu pume. Po novem imam zdaj tudi v zimskem času nov hobi, in sicer packanje v snegu.

Kaj je Vaš moto v življenju?

Moj življenjski moto je, če drugemu ne moreš pomagati, ga pusti vsaj pri miru in mu ne škodi s svojimi dejanji.

S katerimi besedami bi se opisali in kakšen je Vaš karakter?

Sem to, kar sem in nikoli ne kopiram drugih. Sem borec. Bil sem na tleh in sem se pobral, bil sem odpisan in sem se vrnil in to vse s pomočjo močne volje do življenja in samo z eno mislijo – najbolj pomemben si sam sebi in šele potem pridejo na vrsto drugi.

Vaše sanje v življenju so …?

Moje sanje … Včasih so to bile želje, na žalost so pa danes postale sanje – moje in mnogih Slovencev, obdržati trenutno službo.

Foto: M. Š.

no images were found