| Avtor:

Slovaška prestolnica Bratislava

Bratislava je glavno mesto Slovaške, kot prestolnica pa meji kar na dve državi, in sicer na Avstrijo in Madžarsko. Število prebivalcev, ki živijo v prestolnici, se po uradnih podatkih ocenjuje na okrog pol milijona, čeprav je po neuradnih podatkih zaradi številnih ilegalnih priseljencev ta številka še večja in dosega skoraj 600.000 prebivalcev.

 

BratislavaMestno jedro Bratislave je zelo podobno slovenskim mestom, poseben čar pa ji dajejo tudi številne baročne zgradbe in znamenitosti, ki pritegnejo turiste.

Med najbolj oblegane znamenitosti spada vsekakor bratislavski grad. V šali mu velikokrat pravijo tudi narobe obrnjena miza, saj je tak po obliki. Grad v današnji obliki je nastal leta 1649, vendar so ga po skoraj 200 letih porušili, zato je bil obnovljen v 50. letih 20. stoletja. Okrog gradu so še vidni ostanki obzidja.

Naslednja znamenitost je katedrala svetega Martina iz 14. in 15. stoletja, v tej stolnici pa so kronali tudi madžarske kralje, ki so se nato iz stolnice sprehodili čez trg do Mihalovih vrat. Katedrala je zgrajena na mestu nekdanjega pokopališča, ravno v tej katedrali pa je bila okronana tudi Marija Terezija.

Edina ohranjena vrata v starem mestnem obzidju Bratislave pa so Mihalova oziroma Mihaelova vrata z značilnim belim stolpom. Mihaelova vrata so edina izmed štirih vrat, ki so se ohranila in skozi katera so v srednjem veku vstopali v mesto. V stolpu je v današnjih časih Muzej orožja in mestnega obzidja, poleg stolpa pa je zgrajena tudi najmanjša hiša v Evropi, s katero se Bratislavčani radi ponašajo. Široka je zgolj 130 centimetrov, zato za prebivanje ni najprimernejša.

Sprehod skozi mestno jedro pa pripelje turiste ravno do mestnega trga, ki velja za največjega v tem delu mesta. Mestni trg najbolj zaživi vBratislava predbožičnem in božičnem času, ko je tam velik božični sejem, kjer se vrstijo številne stojnice. Tam je možno kupiti številne izdelke ročnih del ter značilno slovaško hrano, ki vsekakor ustreza tistim, ki jih ne moti mastna hrana. Na mestnem trgu stoji tudi Rolandova fontana, ki je osrednje zbirališče meščanov.

Bratislava je s svojo skromnostjo in značilnim baročnim stilom vsekakor prestolnica, ki jo je vredno obiskati. Vse znamenitosti, ki si jih je moč ogledati, turista ne pustijo ravnodušnega, svoje pa dodajo tudi meščani, ki gostoljubno poskrbijo za vsakega gosta.

Foto: D. N.

no images were found