| Avtor:

Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti

Na današnji dan obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti. 26. decembra 1990 je bil namreč razglašen rezultat plebiscita, na katerem se je odločalo o samostojnosti Slovenije.  Obenem je danes tudi praznik svetega Štefana, zaščitnika konj.

zastava-customLeta 1990 je za samostojnost Slovenije na plebiscitu glasovalo slabih 90 % vseh volivcev. Junija naslednje leto, ko je bila sprejeta Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, se je začela tudi borba za osamosvojitev Slovenije izpod Jugoslavije. V nekaj dneh je slovenskim oboroženim silam uspelo zaustaviti jugoslovansko vojsko, ostale evropske države pa so ena za drugo priznavale slovensko samostojnost.

Blagoslov konjev

Na Štefanovo po nekaterih slovenskih krajih tradicionalno priredijo blagoslov konj. Sveti Štefan je bil namreč zavetnik konj, bil pa je tudi diakon in mučenec. Blagoslavljanje konjev se je razvilo iz starega ljudskega običaja. Takrat so blagoslovili sol ter jo potresli po krmi za konje in po obdelovalnih površinah. Verjeli so namreč v to, da jim bo ta navada prinesla dobro letino.