| Avtor:

Sloveniji več kot 14 milijonov evrov

Ljubljana – Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn je danes, 30. aprila 2013, napovedal sveženj pomoči iz Solidarnostnega sklada Evropske unije. Pomoč, ki bo znašala več kot 14,8 milijona evrov, je odziv na hude poplave v Sloveniji oktobra in novembra 2012. Nepovratna denarna sredstva za financiranje nujnih ukrepov za odpravljanje posledic naravne nesreče iz Sklada pa bosta prejeli tudi Avstrija in Hrvaška, ki sta v omenjenih poplavah utrpeli manjšo škodo.

Analiza Evropske komisije je ugotovila, da pomoč iz Solidarnostnega sklada pripada tudi Avstriji in Hrvaški, saj so poplave v vseh treh državah povzročile iste meteorološke razmere. V skladu s pravili Sklada je Komisija dodelila vsem trem državam skupni znesek v višini 14,6 milijona evrov, od tega bo Slovenija dobila 14,08 milijona evrov, Hrvaška in Avstrija pa 286.587 oziroma 240.000 evrov pomoči.

Spomnimo, da sta Slovenijo 27. oktobra 2012 prizadela dva vala močnega deževja in viharnega vremena, zaradi česar je 4. in 5. novembra prišlo do poplav. Škodo so državni organi ocenili na skoraj 360 milijonov evrov, kar je več kot en odstotek bruto nacionalnega dohodka.

Denar iz Solidarnostnega sklada bodo države porabile za obnovo cest, infrastrukture za oskrbo z vodo in energijo ter obdelavo odpadkov, zagotovitev začasne nastanitve in reševalne službe ter čiščenje prizadetih območij. Ne sme pa se porabiti za nadomestila za škodo na zasebni lastnini.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Prispevek: Anja Vlaj