| Avtor:

Smo ljudje edina vrsta, ki pozna čustva, družabnost?

Ljudje nismo edina vrsta, ki pozna čustva, družabnost … kajti tudi veliko drugih živali je takih, ki imajo vse te vedenjske vzorce.

Vir: arkive.org

Sloni (Elephantidae) so družina iz redu Proboscidea (trobčarji) iz razreda Mammalia (sesalcev). Med slone spadajo tri živeče vrste: afriški gozdni slon, afriški savanski slon in azijski/indijski slon. Vse ostale vrste slonov so domnevno izumrle do zadnje ledene dobe 10.000 let nazaj. Izumrtje pa grozi tudi trem še obstoječim vrstam.

Sloni so zelo inteligentne živali s kompleksnim družbenim vedenjem, socialnim čutom in močnimi družinskimi vezmi. Poznajo pozdravne slovesnosti, skupinsko obrambo, vokalno komunikacijo, socialne igre, dvorjenje, komunalno oskrbo, poučevanje … Njihovi medsebojni odnosi so tako tesni, da svoje mrtve »pokopavajo« z vejami in listi ter za njimi tudi žalujejo. In sicer tako, da več ur stojijo na straži ob truplu. Samice in mladiči živijo v družinski skupnosti (2 do 50 osebkov) pod vodstvom ene od odraslih samic, medtem ko odrasli samci živijo sami. V »družino« so pripuščeni samo krajši čas in sicer ko se ena od slonic goni. To je tako imenovana “fluid fission-fusion” družba, kar pomeni, da se skupine osebkov ves čas razhajajo in ponovno združujejo. Za tako organizirano družbo je potrebna dobra komunikacija.

Vir: arkive.org

Sporazumevajo se z globokim mrmranjem. Zvoki, ki jih oddajajo prihajajo iz globine nosu, goltanca in rilca ter so slišati kot zamolklo grgranje. Ko slon zazna nevarnost, takoj utihne. Spori med posamezniki pa praviloma rešujejo na prijateljski način. »Nižja« žival se običajno podredi nadrejeni živali takoj ko ta pokaže grozeče znake (zvitje rilca ali vrtinčenje prahu). Ob takih priložnostih lahko slišimo za slona značilno trobentanje. Trobentajo pa tudi takrat, ko želijo pregnati sovražnike.

Črede slonov včasih prehodijo velike razdalje. A nikoli se preveč ne oddaljijo od vode. Vode ne potrebujejo zgolj za pitje, ampak se tudi zelo radi kopajo. Po kopeli si vlažno kožo posujejo s suho zemljo – ta sloj iz prahu in blata jim pomaga, pri zaščiti pred piki insektov/mrčesa.

V Afriki sloni neizprosno izginjajo zaradi slonovine. Divji lovci jih pobijajo in njihove okle prodajajo po vsem svetu. Iz njih namreč izdelujejo različne izdelke. Lov na afriškega slona je prepovedan, vendar ga še vedno skoraj povsod lovijo zaradi slonovine. Pazniki divjih živali pa so proti divjim lovcem največkrat brez moči.

Problem pa je tudi v tem, da je slonov v divjini zelo malo. Iz tega razloga jih naseljujejo v živalske vrtove. Ko v divjini najdejo majhnega mladiča brez mame, ga posebej izurjeni ljudje odpeljejo ter zanj skrbijo, dokler ne odraste in ga nato vrnejo v divjino. Včasih pa ga prodajo živalskemu vrtu. Slone pa tudi udomačujejo. Razlog je nastopanje v cirkusih.

Zanimivosti:

Sloni se poslovijo od mrtvega mladiča:  https://www.youtube.com/watch?v=PAs-5D6OdGk

Igra slonov v vodi:  https://www.youtube.com/watch?v=icWOPQTkVh0