| Avtor:

Smučišče Saint Bakecov brejg, 2. del

BODONCI – Skupina smučarskih navdušencev v Bodoncih je tudi ta vikend, v soboto 26. in nedeljo 27. januarja, poskrbela za pravo smučarsko vzdušje. Pravijo, da se dober glas sliši v deveto vas. Res je! Svoje športne spretnosti na snegu so prišli preizkusit in pokazat tudi ljubitelji smučanja iz drugih vasi.

Smučišče Saint Bakecov brejg 2. del Izvrstna ideja za druženje, rekreacijo in zimske radosti na snegu v Bodoncih je bila ta vikend na vrhuncu. Razmere na smučišču so bile idealne. Da je bila organizacija res odlična, dokazujejo številni obiskovalci, ki so prišli preizkusit svoje športne spretnosti in mimoidoči, ki so se ustavljali in se pridružili smučarsko-sankaškemu vzdušju.

Uroš, udeleženec smučanja na Saint Bakecovem brejgu, je povedal, da je bila organizacija na visokem nivoju. »Vemo, da nakup vlečnice, njeno vzdrževanje in gorivo predstavlja sorazmerno velik strošek glede na količine snega in trajanje pravih zimskih zasneženih dni, ki smo je deležni. Proga je bila odlično steptana, dovolj široka, razgibana in primerna tako za začetnike kot tudi tiste z malce več kilometrine,« dodaja Uroš.

Kljub nizkim temperaturam, ki so kazale svoje zobe v soboto in nedeljo, se je po strminah Saint Bakecovega brejga spuščalo 30 smučarjev. Tokrat se je smučanja in sankanja udeležilo veliko otrok. Med njimi je bilo dosti tudi takih, ki so na smučkah stali prvič. Najmlajši udeleženec je bil star pet let in se je že korajžno spuščal po zaledenelih strminah.

Organizatorji smučarije so ta vikend poskrbeli, da je bila proga daljša od minulega vikenda. Tokrat je bila proga široka dvajset metrov in dolga 350 metrov. Smučarji in sankači pa so s seboj prinesli razna prevozna sredstva za na sneg. Prava atrakcija je bila traktorska zračnica, ki je poskrbela za kakšen val smeha, ob padcu iz nje.

Smučišče Saint Bakecov brejg 2. del Kaj je bilo udeležencem najbolj všeč?

»Najbolj mi je bilo všeč predvsem preživljanje prostega časa na prostem, srečanje s sovaščani in tudi drugimi, aktivnosti na snegu in rekreacija. Vzdušje je bilo odlično. Sproščenost in dobra volja je bila pristna, redki padci smučarjev so bili dobrodošli, kajti v prvem trenutku je vsem zastal dih, sledilo je pa veliko navdušenje in val smeha, ko se je smučar pobral in smo ugotovili, da je z njim vse v redu. Seveda ni šlo brez “mujvanja” nežnejšega spola in posledično pričakovanja povračila dejanja. Celotno dogajanje je pri vsakem udeležencu in obiskovalcu vzbudilo občutek dobre volje in dobrega počutja,« pojasnjuje Uroš. Pravi, da ga veseli, da se je našla skupina smučarskih navdušencev in omogočila smučanje tudi v našem kraju. »Veliko nas je takih, ki imamo radi smučanje, vendar pa nam žal čas in tudi sredstva ne dovoljujejo, da bi več dni preživeli na smučiščih. Pohvalno je tudi dejstvo, da je smučalo ogromno mladih, tudi takšnih, ki so letos prvič stopili na smučke. Upam in želim si, da nam bo zima tudi v prihodnje naklonjena s količino snega in da se bomo lahko čim večkrat srečevali na zimskih radosti in smučanju na Saint Bakecovem bregu,« z navdušenjem razlaga Uroš.

Obuditev spominov na otroštvo

Smučišče Saint Bakecov brejg 2. del Mnogim starejšim udeležencem je smučanje na obudilo številne spomine na otroštvo. »Smučanje na Bakecovon brejge mi je obudilo lepe spomine na otroštvo, ko smo po cele dneve preživeli na snegu, na sankah, lesenih smučkah in na vrečah. Domov smo prišli popolnoma premraženi in premočeni, saj ni bilo denarja za smučarsko opremo. A, kljub temu smo bili veseli in zadovoljni, da smo lahko uživali na snegu. Danes imamo veliko boljšo opremo, pa žal vsa ta leta ni bilo snega, da bi jo lahko uporabili v domačem kraju. Tako, da je tale sneg, po večih letih, spet obudil otroke v nas in nam omogočil uživanje v zimskih radostih,« pravi Robertina, ena izmed smučark.

»Odlična proga, priročna vlečnica, dobra družba, okusno kuhano vino in čaj ter kakšen prigrizek, a si lahko človek želi še kaj več? Tega ne najdeš niti na najboljših in najdražjih smučiščih. Čeprav so marsikoga naslednji dan bolele roke in noge, pa verjetno ne bi hotel nobeden zamuditi enkratne priložnosti – smučanja in dričanja po Bakecovon brejge,« z nasmehom pripoveduje Robertina, ki se je s svojo družino ravno zaradi smučanja na Saint Bakecovem brejge že drugi vikend zapored vrnila iz Ljubljane v Bodonce.

Smučišče Saint Bakecov brejg 1. del

no images were found