| Avtor:

Smučišče Saint Bakecov brejg

BODONCI – Ljubitelji smučanja na Saint Bakecovem brejgu v Bodoncih so minuli vikend poskrbeli za pravo smučarsko vzdušje. Steptali so deset metrov široko in 250 metrov dolgo smučišče, postavili vlečnico in se spustili po progi.

V sredini januarja nas je prijetno presenetila zima in nam poslala precejšnjo količino snega. V ponedeljek, 14. januarja, smo se zbudili v zasneženem jutru. Ponoči se je sneženje okrepilo in nam nasulo okrog 20 centimetrov snega. Mnogi so že zgodaj zjutraj prijeli za lopate in kidali sneg. Najbolj so se ga razveselili najmlajši, saj so lahko izdelovali snežene može, se kepali, smučali, sankali in se prepustili zimskim radostim.

Smučišče Saint Bakecov brejgSonce, sneg in dobra druščina. Kaj je lepšega kot zimske radosti na snegu? To zagotovo vedo najmlajši, kot tudi starejši udeleženci smučarsko-sankaškega vzdušja v Bodoncih. Zgodaj zjutraj so se zagnani smučarji odpravili pripravit progo. Do polovice proge so sneg steptali s teptalnim strojem, drugo polovico pa sta sneg ročno steptala prva dva soseda. Ko je bila proga nared so se smučarji kar vrstili na smučišču. Kljub utrujenosti od prejšnjega dne in presmučane strmine, so otroci naslednji dan hitro vstali, si nadeli smučarsko opremo in hitro na smuči ali sani.

Prav tako ni manjkalo gledalcev. Mimoidoči so se ustavili in se pridružili zimskemu vzdušju.

Kakšno je bilo vzdušje?

Smuke po Saint Bakecovem brejge se je udeležilo deset smučarjev. V obeh dveh dneh pa si je smuko v živo ogledalo okrog štirideset ljudi. Večina smučarjev je bila starejša od 40 let. Najmlajša smučarka je bila stara šest let, najstarejši smučar pa 44 let. Andrej, eden izmed smučarjev je o vzdušju na smučišču povedal: »Bilo je super, sneg enkraten, proga za pohvaliti. Najlepše je bilo druženje “staro” in mlado, gorička gostoljubnost s kuhanim vinom, domačo “rdečko”, pohani rakci, pečene hrenovke, čaj, raznovrstna peciva, veselje, smeh …. Gibanje na zraku s prijatelji, vmes kakšna kepa za vratom, pa tudi kakšna vragolija z zakopavanjem določene osebe v sneg s strani večih osebkov ženskega spola. Pa še truditi se dosti ni bilo treba, ker smo imeli vlečnico, za katero je tudi skrbel prvi sosed smučišča.«

Ob koncu dneva so udeležencem smučarije od sreče in mraza žarela lica. Ta vikend pa se ponovno obeta zimsko veselje in spuščanje po zasneženo-poledeneli progi.   

Foto: Robertina Benkovič

no images were found